ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20.35 Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, implicat în scandalul Panama Papers confirmă existența proiectului de modificare a Codului Fiscal care a apărut pe surse în presă și care a fost negat de ministrul Anca Dragu.

Biriș spune că noul cod este de fapt despre ușurarea sarcinii fiscale și susține că nu este normal ca un angajator să plătească contribuții de asigurări sociale (CAS) și contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS): "Știm vreo firmă care să se fi îmbolnăvit și să se ducă la doctor? Știm vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului", a spus acesta pentru pagina de Facebook a emisiunii Calea Europeană.

Printre măsurile anunțate în proiect de Ministerul de Finanțe se află majorarea contribuițiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

 

ACTUALIZARE 16.15 Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, afirmă că oficialii Ministerului de Finanțe au avut discuții informale cu membrii Consiliului Fiscal pe marginea modificării Codului Fiscal. Nu s-a discutat despre procente, dar ideea discuțiilor a fost de egalizare a sarcinii fiscale. "O PFA plătește mult mai puțin decât un salariat" a spus Dumitru, potrivit economica.net.

"Fiscalitatea nu crește la salariat, trebuie să se înțeleagă acest lucru. Costurile totale scad. Este adevărat că aceste contribuții se extind la alte categorii de venituri pentru care se plătea mai puțin. Principial, asta se și dorește să se facă: să se egalizeze sarcina fiscală. PFA plătesc contribuții mult mai mici decât salariații. 10,5% plus 5,5%, față de circa 40%, în condițiile în care știți și dumneavoastră că multe PFA sunt de fapt plăți salariale mascate", a spus Dumitru, privitor la modificările Codului Fiscal.

ACTUALIZARE 07.09/13:00 Ministerul Finanțelor neagă informațiile conform cărora ar crește taxele și impozitele. Anca Dragu susține că Ministerul urmărește doar simplificarea procedurilor fiscale.


În urma articolelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:

Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost și sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.

"Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri.

În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului. Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării.

În egală măsură, Ministerul Finanțelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile și nici a salariilor nete. De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informațiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanțelor Publice.

Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanțelor Publice care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuții sociale obligatorii.
 
Știrea inițială

 

Guvernul Cioloș pregătește modificarea Codului fiscal. Printre măsurile luate de Ministerul de Finanțe se află majorarea contribuițiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, anunță Profit.ro


Angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut, mai scrie sursa citată.