ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimul timp, companiile străine au fost ajutate prin acordarea unor ajutoare de stat, asta în timp ce societățile românești se zbat să supraviețuiască, unele aflându-se chiar și în faliment.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut o analiză a sumelor care vin la bugetul statului din partea companiilor străine și a celor românești. Conform președintelui Senatului, firmele străine plătesc un impozit pe profit de doar două miliarde de lei anual, în timp ce cele autohtone contribuie cu 55 de miliarde de lei la bugetuș statului.

Explicația pentru această diferență uriașă este dată tot de copreședintele ALDE, care „își expatriază profitul și, până la urmă, greul în economia românească în termeni de număr de angajați, de plata dărilor către stat șamd, cade tot pe cârca amărâtelor de societăți românești.”

„Profitul plătit de societățile străine din România la buget este de 2 miliarde de lei anual. Profitul plătit de societățile cu capital românesc este de 55 de miliarde de lei. De ce această diferență? Pentru că societățile străine, chiar dacă au cifre de afaceri cu mult mai mari, prin diferite metode, își expatriază profitul și, până la urmă, greul în economia românească în termeni de număr de angajați, de plata dărilor către stat șamd, cade tot pe cârca amărâtelor de societăți românești.

De aceea, pledez pentru un capital românesc cât mai puternic pe piața din România. Vreau societăți, nu neapărat de stat, nu mă înțelegeți greșit, vreau societăți românești pe care să ne putem baza, cu care să facem expansiune economică, să creăm locuri de muncă, să creăm coloana vertebrală a economiei românești cu aceste societăți, pentru că altfel, în perioada de criză, nu te poți baza pe societățile străine. Fiecare are interesele lui, asta e dacă nu suntem conștienți de acest lucru și rămânem într-o gravă naivitate, sigur că vom ajunge să plătim”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.