ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comandamentul Operațiunilor Speciale din cadrul Pentagonului confirmă: militari din forțele speciale ale SUA au ajuns pe teritoriul statelor Baltice. Misiunea lor: operațiuni comune cu CIA și cu blaticii pentru strângerea de informații, în vederea contracarării Rusiei.

Letonia, Lituania și Estonia au fost împânzite de militari din Forțele Speciale ale SUA, pentru a ajuta la pregătirea armatelor acestora, pe fondul amenințării rusești și al riscului unui "război hibrid”, scrie New York Times. 

Confirmarea a venit chiar de la șeful Comandamentului american al Operațiunilor Speciale, generalul Raymond T. Thomas. "Sunt speriați de moarte de Rusia”, a declarat Thomas. "Sunt foarte deschiși și sunt disperați după protecția noastră", a comentat oficialul american. El a vorbit despre o prezență "persistentă” a experților americani în operatiuni de comando în Lituania, Letonia si Estonia, menționând că desfășurarea acestor militari s-a făcut în cea mai mare liniște, dar nu în secret, pentru a trimite un mesaj Kremlinului. "Rușii știu suntem aici”.

O simulare strategică arata în 2016 că, la nivelul de atunci al forțelor din regiune, statele baltice ar rezista mai puțin de 3 zile în cazul unei invazii rusești.

Să mai amintim că, în vară, în timpul campaniei electorale, Donald Trump a fost întrebat ce ar face ca președinte al SUA dacă Rusia atacă statele baltice. Acesta a spus că le va sări în ajutor abia după ce va vedea dacă Letonia, Lituania și Estonia „și-au îndeplinit obligațiile față de noi”. „Dacă și-au îndeplinit obligațiile față de noi”, atunci răspunsul este da”, a adăugat el.