ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Comisia Europeană a anunțat joi că a lansat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu noua lege cu privire la organizațiile neguvernamentale (ONG), care impune o serie de obligații unor ONG-uri ce beneficiază de capital străin, informează MTI și AFP, potrivit Agerpres.

„După ce am examinat cu atenție noua lege cu privire la ONG-uri, am ajuns la concluzia că aceasta nu este conformă cu legislația Uniunii Europene (UE) cu privire la libertatea de asociere, libera circulație a capitalurilor și protecția vieții private”, a explicat Frans Timmermans, vicepreședintele CE. 

Executivul UE a trimis Ungariei o scrisoare de notificare în acest sens, fapt care lansează oficial procedura de infringement, iar Budapesta dispune de o lună pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

Legea în cauză, adoptată luna trecută de parlamentul ungar, cere ca organizațiile civile să se înregistreze la tribunal ca organizații cu susținere externă după ce donațiile pe care le primesc din străinătate ajung la pragul de 7,2 milioane de forinți (23.400 euro). 

Fac excepție fondurile UE. Mai mult, peste acest prag, ONG-urile trebuie să declare pe pagina lor de internet și în comunicatele de presă pe care le emit că sunt considerate organizații finanțate din străinătate. Cele care nu-și dezvăluie sursa de finanțare externă urmează să primească o notificare semnată de un procuror în care li se cere să dea curs acestei obligații, iar dacă nu răspund nici la a doua notificare sunt pasibile de amendă, amintește MTI.

Premierul ungar, Viktor Orban, l-a acuzat pe magnatul american de origine maghiară George Soroș că se amestecă în politica internă a Ungariei, criticand și Berlinul și Bruxelles-ul pentru ideologia „corectitudinii politice” sancționată anul trecut la urme în SUA și Europa.

Ungaria mai este vizată de o procedură de infringement, alături de Polonia și Cehia, pentru refuzul de a primi solicitanți de azil din Italia și Grecia.