ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Frontul Național (FN) se clasează abia pe a treia poziție în urma turului doi al alegerilor regionale de dumincă din Franța, potrivit unor exit-polluri, relatează BBC News.
 
Primele rezultate sugerează că partidul lui Marine Le Pen nu a reușit să obțină vreo victorie în vreo regiune, în pofida faptului că s-a clasat primul în șase din cele 13 regiuni franceze în urma primului tur, în urmă cu o săptămână.
 
Sondajele sugerează că Partidul "Republicanii" (dreapta, în opoziție) al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy s-ar clasa înaintea Partidului Socialist (PS, stânga, la putere).

După ce a obținut pe 6 decembrie, în primul tur, un scor record de 28% la nivelul întregii țări, Frontul Național condus de Marine Le Pen a sperat ca în turul doi să câștige măcar câteva regiuni ale Franței, mizând în special pe respingerea de către electorat a partidelor tradiționale acuzate că nu au soluții în fața crizei economice și că nu au fost capabile să prevină atacurile teroriste de pe 13 noiembrie.

Pentru a zădărnici victoria Frontului Național, Partidul Socialist și-a retras candidații din două regiuni, preferând ca acestea să fie câștigate de opoziția conservatoare decât să ajungă sub conducerea extremei drepte.

Una dintre acestea este chiar regiunea Nord Pas-de-Calais Picardie, unde a candidat Marine Le Pen, ea obținând, conform unui sondaj, 42% din voturi, cu numai două puncte procentuale mai mult ca în primul tur. Scrutinul din această regiune a fost câștigat de fostul ministru conservator Xavier Bertrand, care a fost votat de 57,7% dintre alegători.

Pe ansamblul țării, rata prezenței la urne a fost de circa 60%, cu 10 puncte procentuale peste cea din primul tur.