ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Supremă din Rusia a rămas pe poziții: Martorii lui Iehova este organizație extremistă, așa că va fi scoasă în afara legii. Decizia instanței ruse confirmă hotărârea adoptată în aprilie. În replică, reprezentanții cultului religios au anunțat că se vor adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg, întrucât au epuizat toate celelalte pârghii legale, relatează Reuters.

Decizia era aștepată, în condițiile în care ministerul rus al Justiției a inclus această organizație, in martie,  pe lista organizațiilor extremiste. În aprilie un tribunal de primă instanță a decis scoaterea ei în afara legii, verdict care în urma recursului a fost menținut de Curtea Supremă a Rusiei.

Reuters notează că despre acest caz s-a exprimat și o purtătoare de cuvânt a diplomației Uniunii Europene, deși Rusia nu face parte din UE.

„Această interdicție a condus deja la acțiuni de urmărire penală împotriva Martorilor lui Iehova, la razii ale poliției în sălile lor de rugăciune, atacuri în care i-au fost incendiate locații și alte forme de hărțuire', a spus purtătoarea de cuvânt a diplomației europene, estimând că acest grup religios, 'la fel ca oricare altul trebuie să beneficieze de libertatea de adunare fără nicio interferență, așa cum este garantat de Constituția Federației Ruse, precum și prin angajamentele internaționale asumate de Rusia și conform standardelor internaționale privind drepturile omului”.

În toate procesele intentate împotriva acestei organizații, ce are circa 175.000 de adepți în Rusia, autoritățile ruse au acuzat-o pentru difuzarea unei literaturi religioase cu caracter extremist.