ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficialii din municipiul Halmstad, Suedia, au forțat recent un profesor să își scoată masca și au interzis utilizarea măștilor în școli, scrie inews.co.uk. 
 
Municipalitatea a declarat că nu există dovezi științifice pentru purtarea măștilor, invocând agenția suedeză de sănătate publică.
 
La acea vreme, ghidul agenției arata că există „riscuri mari” ca măștile să fie utilizate incorect. Aceste recomandări au fost eliminate de atunci. 
 
Suedia a fost una dintre puținele țări care nu au acceptat intrarea în carantină din primăvara anului 2020, concentrându-se pe o abordare diferită, care viza dobândirea unei imunități de turmă.

Pentru cineva care nu este familiarizat cu răspunsul suedez la Covid-19, această interdicție a măștii ar putea părea șocantă. La urma urmei, deși măștile nu sunt infailibile, există dovezi care indică faptul că acestea contribuie la reducerea răspândirii Covid-19, mai ales în situații în care menținerea distanțării este imposibilă - cum ar fi școlile.

În cele din urmă, municipalitatea a dat înapoi. Dar apar noi exemple de interzicere a măștilor în Suedia. Bibliotecarii din orașul Kungsbacka, de exemplu, au primit instrucțiuni să nu mai  poarte măști.

Oficialii din Halmstad și Kungsbacka susțin că deciziile lor sunt în conformitate cu declarațiile agenției suedeze de sănătate publică. Aceste interdicții locale privind purtarea măștii sunt consecința logică a celor nouă luni de declarații anti-mască ale guvernului suedez.
 
„În afara Suediei, majoritatea europenilor sunt obișnuiți acum să poarte măști în interior, fie în supermarket, în transportul public sau când merg la medic. A devenit un obicei atât de înrădăcinat, încât putem uita cu ușurință că, în primele luni ale pandemiei COVID-19, mulți dintre noi nu purtau deloc măști. În acele zile de început, mesajul principal era destul de simplu „spălați-vă mâinile” și, mai dificil, „nu vă atingeți fața”, scrie publicația.

Cel mai important expert în boli infecțioase din Suedia afirma în vară că este „foarte periculos” dacă oamenii cred că purtarea măștilor va opri răspândirea coronavirusului.
 
Anders Tegnell, epidemiolog-șef la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, și-a exprimat în mod repetat scepticismul asupra măștilor ca modalitate de prevenire a transmiterii virusului. Mai mult, el susținea că în țările în care masca este obligatorie, precum Belgia și Spania, rata îmbolnăvirilor continuă să crească, potrivit The New York Post.