ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forumul Economic Mondial (FEM) susține în mod deschis introducerea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) pentru publicul larg, dar și a versiunii angro a acestora, wCBDC, orientată către plăți interbancare și tranzacții de valori mobiliare, potrivit Reclaim the Net

Nu este neobișnuit să întâlnim instituții financiare și bănci de top care fac referire la rapoartele FEM în timp ce explică și își promovează propriile activități în acest domeniu.

Un nou raport FEM (în colaborare cu Accenture), intitulat „Modernizarea piețelor financiare prin moneda digitală a băncii centrale varianta angro (wCBDC)”, afirmă că grupul nu susține în mod explicit emiterea de wCBDC.

(Cu toate acestea, același raport, la punctul „O analiză critică”, afirmă că „pledează pentru colaborarea între băncile centrale, băncile comerciale și infrastructurile piețelor financiare pentru a utiliza wCBDC pentru abordarea provocărilor legate de plățile interbancare și tranzacțiile cu valori mobiliare”.)

FEM, un grup informal al elitor globale, pare să știe că CDBC-urile, în general, sunt o propunere controversată pentru public și ar putea încerca să controleze viziunea acestuia cu privire la implicarea organizației elitiste globaliste, întrucât îi poate dăuna imaginii să fie văzută ca principala forță motrice din spatele acestor proiecte controversate.

Totuși, în mod evident, FEM încearcă din nou să se poziționeze în centrul unor politici care se propune a fi implementate la nivel global: „Acest raport oferă perspective oportune pentru liderii din sectorul public și privat care evaluează rolul potențial al wCBDC în jurisdicțiile lor”, se arată în document.

Oricum, de ceva vreme, FEM și-a arogat un rol de lider în elaborarea unor modele de politici care vor permite adoptarea în masă a (w)CBDC-urilor în întreaga lume.

Raportul oferă comentarii pozitive despre wCBDC, descriindu-le drept o modalitate de modernizare a piețelor financiare prin „potențialul lor transformator”, adăugând însă că este necesară „colaborarea solidă a sectorului public-privat” pentru realizarea acestui obiectiv.

De asemenea, FEM ar dori adoptarea „rețelelor de identitate digitală” și se afirmă mulțumit de modul cum au progresat lucrurile până acum: se relatează că 98% dintre „băncile centrale ale economiei globale” cercetează, pilotează sau chiar implementează deja CBDC.

WCBDC-urile sunt prezentate ca oferind „un cadru de bază pentru plățile digitale în următoarea generație de piețe financiare”, în timp ce participanții de pe aceste piețe vor „mutualiza partajarea datelor folosind un wCBDC”.

În ceea ce privește plățile programabile, raportul încearcă să stabilească o diferență între acestea și banii programabili, descriindu-le „concepte separate, dar adiacente”.

FEM mai menționează că wCBDC-urile „ar putea accepta, de asemenea, plățile programabile”, ar putea „permite participanților, inclusiv CSD-urilor digitale (depozitari centrali de valori mobiliare) și schimburilor de active digitale, să livreze numerar de credit programabil fără risc pentru a elimina riscul de contraparte” și că „plățile programabile ar putea perfecționa dovada tranzacției între părțile autorizate.”