ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul summit-ului NATO de la Varșovia, liderii organizației trans-atlantice au luat decizia de a crea o forță militară multi-națională, care să staționeze pe teritoriul României. Această forță, de 5.000 de militari, ar urma să fie plasată sub comandă românească.

Această hotărâre a stârnit un schimb de replici între teologul Bogdan Duca și istoricul George Damian.  Într-o postare de pe blogul propriu, Bogdan Duca susține că era mai bine ca România să-și mărească propriile forțe armate, astfel încât să nu mai fie nevoie de o prezență militară străină pe propriul teritoriu.

"Acum aflăm că România este în pericol de a fi invadată de armata rusă și ca atare este necesară o prezență armată străină de 5000 -6000 de militari, pe teritoriul național.

 
Trecem peste întrebarea firească: dacă mai e nevoie de trupe, de ce să nu permitem armatei române să își mărească efectivele cu încă 6.000 de militari?
Desigur, cu ajutorul unor specialiști din țările NATO, am putea să organizăm în România nu un batalion de o mie de oameni în Dobrogea, ci 5 batalioane, de 5000 de oameni, care să apere țara de orice invadator", a scris el.
 
De cealaltă parte, ziaristul George Damian a răspuns afirmând că România s-a angajat să reducă numărul forțelor convenționale din Europa, semnând  Tratatul privind Forțele Convenționale din Europa. De-asemenea, România face parte dintr-o alianță, iar acest lucru presupune inclusiv exerciții comune ale forțelor armate.
 
"Dar de ce aducem polonezi, bulgari și americani în România în loc să facem o armată mai mare? Simplu, pentru că nu suntem nesimțiți ca alții și respectăm tratatele pe care le-am semnat – respectiv Tratatul privind Forțele Convenționale din Europa. Apoi asta înseamnă NATO – o alianță, punem la comun ce avem. Nu avem de unde să știm pe cine va dori Putin să elibereze data viitoare, așa că facem mici forțe comune pe direcțiile principale de interes. Oamenii se cunosc, fac exerciții comune, învață să lucreze împreună", a scris Damian.
 
ActiveNews vă provoacă să vă spuneți părerea despre acest subiect. Ar trebui ca România să-și extindă și întărească propriile forțe armate sau ar trebui să se bazeze pe aliații din NATO pentru apărare? Votați și trimiteți-ne comentariile voastre la adresa contact@activenews.ro.
Ce ar trebui să facă România pentru a se apăra mai bine, pe termen lung?
Să se bazeze pe propriile forțe armate, pe care ar trebui să le dezvolte
Să se bazeze pe aliații din NATO
Să se baze pe aliații din NATO, dar să investească și în propria Armată
Quiz Maker