ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce au fost părăsiți în fața comuniștilor sovietici, fără luptă, în 1940 și lăsați timp de 60 de ani sub ocupație ruso-ucraineană, românii din Ucraina s-au trezit din nou, lăsați de izbeliște de țara lor mamă.

În vremuri grele pentru ei, când au fost trimiși pe front să lupte într-un război al ocupanților lor, românii din Ucraina au așteptat un semn din partea conducerii de stat a României. Din păcate, președintele tuturor românilor, Klaus Iohannis, i-a ignorat complet cu ocazia vizitei oficiale întreprinse la Kiev.

Nu același lucru l-a făcut, însă, președintele Bulgariei,  Rosen Plevneliev. Acesta a negociat cu omologul său ucrainean patru înțelegeri, pentru realizarea unor proiecte concrete, în favoarea comunității bulgărești din această țară, informează rgnpress.ro.

Astfel, se va reconstrui drumul european 95, care leagă portul ucrainean Odesa („capitala econimică a Ucrainei") de oraşele sud-basarabene Bolgrad şi Reni – un veritabil coridor de tranzit în direcţia României. Deși proiectul este favorabil și României, nu a fost abordat de un oficial român. Culmea, o vor face bulgarii, care vor cere finanțare din partea autorităților române, tocmai pentru că va ajuta și comunitatea românească.

De asemenea, s-a semnat un protocol între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina şi Ministerul Ştiinţei din Bulgaria, care vor asigura posibilitate schimbului anual de studenţi, doctoranzi şi stagiari pentru studii şi activităţi ştiinţifice şi de cercetare în Ucraina şi Republica Bulgară.


Mai mult, Ucraina va reactiva centrul cultural bulgar de la Odesa, președintele Ucrainei luându-și angajamentul că totul va fi pe cheltuiala țării sale: "Îi vom asigura cu logistică, calculatoare, cărţi, vom reactiva activitatea centrului cultural al bulgarilor". Miniștrii de externe ai celor două state au elaborat un program detaliat pentru crearea de noi locuri de muncă în zonă, dar și pentru acordarea unei cote speciale pentru absolvenţii şcolilor din Ucraina pentru continuarea studiilor în instituţiile superioare de învăţământ din Bulgaria, inclusiv pentru formarea de profesori de limbă bulgară.

Dar peste toate, președintele Bulgariei s-a întâlnit cu reprezentanții minorității bulgare din Ucraina, vizitând comunitățile din regiunea Odesa.

Romanian Global News arată că, prin comparație, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) "nu a acordat nici-un leu celor 124.000 de români din Regiunea Odesa, iar propunerea lor de deschidere a unui centru cultural românesc la Ismail a fost tratat cu indiferență". Sursa citată afirmă că banii se cheltuie pe finanțarea "unor publicații "bidon" care să facă propagandă găunoasă a vizitelor inutile ale demnitarilor prin străinătate".

Președintele Asociației "Basarabia", a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, concluzionează:
"Mulţumiri pentru sprijinul acordat Ucrainei în "Parteneriatul Estic", pentru faptul că România prima a ratificat Acordul de asociere a Ucrainei cu UE, înţelegeri privind canalul Bâstroe, intensificarea traficului de frontieră, viitoarea redeschidere a zborurilor aeriene Bucureşti-Kiev... Şi nimic despre SPRIJINUL COMUNITĂŢILOR ISTORICE ROMÂNEŞTI DIN TRANSCARPATIA, CERNĂUŢI şi SUDUL BASARABIEI! Nici o vorbă! Nici un "BUNĂ ZIUA!" pentru românii abandonaţi de România la "mila" Rusiei în 1940, români care s-au trezit peste noapte într-un alt stat slav în 1991, şi drepturile cărora le sunt călcate în picioare de mai bine de 75 de ani de zile... Centru cultural românesc la Ismail?! limbă română în şcolile "moldovenizate" din Sudul Basarabiei?! Respectul drepturilor unei minorităţi naţionale, a cărei patrie istorică nici nu-i mai recunoaşte?!

Constat că am fost foarte inspirat în primăvara trecută, care prevestea exact ceea ce vedem acum: SE POATE sprijini ferm şi tare şi de la Kiev comunitatea românească din Ucraina, precum este sprijinită cea bulgară, dar NU SE VREA DE LA BUCUREŞTI!!! "