ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui proiect de lege, cetățenii străini care au investit în România cel puțin un milion de euro vor primi cetățenia în doar doi ani de zile.

În acest moment, legea prevede termene de opt sau cinci ani pentru acordarea cetățeniei române. Însă acest lucru s-ar putea schimba dacă legea inițiată de Varujan Pambuccian va avea succes printre parlamentari.

Potrivit proiectului de lege, în cazul în care un cetățean investește peste un milion de euro, cetățenia se se poate acorda după doi ani de rezidență, în loc de cinci ani cum este acum.

"În ceea ce privește măsura aceea cu investiția, ea există în legislația română. Doar am scurtat. Inițial a fost suma de 5 milioane. Și am micșorat plafonul, pentru că e bine să avem. Din păcate nu prea există asemenea persoane, dar am zis că nu e rău să facem și lucrul acesta”, a declarat pentru B1 TV Pambuccian.

Nu este singura metodă prin care cetățenia română s-ar putea obține mai repede. Conform proiectului, cetățenia română se va putea acorda după doi ani și cetățenilor străini care au absolvit o instituție de învățământ superior și care se angajează în România în domeniile unde există deficit de personal calificat, care nu poate fi acoperit cu resursa locală.

„Nu vorbim de forța de muncă în orice domenii, pentru că avem domenii în care avem excedent de forță de munca internă. Vorbim numai de cele care pot aduce venituri mari la bugetul de stat și care sunt în situația de criză de forță de muncă”, a mai spus acesta.

Pentru acest lucru, legea propune stabilirea unei liste cu ocupațiile pentru care resursa locală nu poate acoperi necesarul de locuri de muncă, listă ce ar urma să fie actualizată periodic prin Hotărâri de Guvern.

De asemenea, în proiect se precizeaza ca niciun roman nu va fi disponibilizat drept urmare a angajarii persoanelor respective.