ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinții au obligația de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiați de Comisia județeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând și la 10.000 de lei, potrivit proiectului final al Legii vaccinării.

„Părinții și celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului au următoarele obligații: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocați de Comisia Județeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului București”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

De asemenea, în proiect, sunt specificate și drepturile pe care le au părinți, cum ar fi cel la informare cu privire la beneficiile vaccinării, dreptul de primi vaccinuri sigure și de calitate sau chiar să primească asistență în cazul unei reacțiile adverse post-vaccinale indezirabile.

În articolul 21 al proiectului de lege este menționat faptul că „în cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Excepție fac situațiile în care părinții sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor”.

Draftul proiectului de lege menționează, la articolul 23, că „la data înscrierii copiilor sau a adulților într-o unitate de învățământ sau într-o altă colectivitate, așa cum este definită de prezenta lege, aceasta are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii”.

La intrarea în colectivitate, copilul trebuie să fie vaccinat obligatoriu împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

În cazul în care la înscrierea la școală, copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, părintele trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverința contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcție de caz.

Proiectul mai cuprinde un capitol întreg destinant sancțiunilor aplicate atât autorităților, cât și medicilor de familie sau părinților. Astfel, părinții care refuză să se prezinte la medicul de familie, să se informeze cu privire la beneficiile vaccinării, pot fi sancționați avertisment sau cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei, în funcție de numărul abaterilor.

„Sancțiunile privesc atât ministrul, cât și funcționarii din minister, Direcții de Sănătate publică, absolut tot lanțul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinții vor fi amendați pentru faptul că nu-și vaccinează copii este inexact. Părinții vor fi amendați în situația în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informați despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar își asumă toată responsabilitatea”, a declarat, luni, Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Aceeași sumă de bani ar putea primi amendă și medicii de familie, care nu respectă prevederile legale, de exemplu, dacă nu oferă informații corecte părintelui sau dacă nu asigură confidențialitatea.