ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliția pentru Familie a lansat un proiect de revizuire a Constituției, pentru definirea căsătoriei, drept „uniunea dintre bărbat și femeie”. Într-un interviu pentru Sibiu 100%, preotul Constantin Necula vorbește despre importanța acestui proiect și despre rolul familiei în societatea actuală.
 
Părinte, faceți parte din grupul celor 16 iniațiatori ai campaniei de semnături pentru revizuirea Constituției, în sensul definirii căsătoriei drept „uniunea dintre bărbat și femeie”. În ce stadiu este acest proiect și ce sorți de izbândă credeți că va avea?

Mulțumesc că ai reținut, încă din întrebare, că nu Biserica Ortodoxă Română, „acarul Păun” al ultimelor luni în toată societatea românească, poartă fericita culpă a acestui demers. În urmă cu doar câteva zile domnul Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă, a oferit câteva lămuriri asupra informațiilor care s-au vehiculat în mass-media în ultima vreme. El a spus:
 
„În primul rând, vreau să reiterez faptul că inițiativa pentru revizuirea Constituției aparține Coaliției pentru Familie, un grup informal care reunește zeci de ONG-uri din toată țara. Coaliția pentru Familie este activă de câțiva ani în dezbaterile societății civile din țara noastră, fiind prezentă cu un punct de vedere și la consultările constituționale din Parlament, de acum doi ani. În ceea ce privește campania în sine, menționez că semnăturile sunt strânse cu ajutorul a peste 70.000 de voluntari de toate confesiunile: ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști, penticostali, creștini după evanghelie, adventiști și reformați. Deci nu este inițiativa unei singure instituții sau a unei singure persoane, așa cum s-a afirmat. Este perfect adevărat că ne bucurăm de sprijinul bisericilor și confesiunilor ai căror membri fac parte din Comitet și din corpul voluntarilor care strâng semnături în aproape două treimi din județele țării la momentul actual”. 
 
Iată un prim mit media spulberat. Suntem toți, mult mai mulți decât se așteptau, într-un exercițiu de civism și ecumenicitate, de unitate pe un subiect grav al moralei lumii de astăzi. Așa am fost și la momentul interogării orei de religie, nimeni din presa mare nu a analizat rezultatele, ci doar a chibițat în timpul „meciului” cu seculariștii umaniști- cum au spus ei, noi acceptând să fim provocați constituțional la un act de democrație educațională. Acum nu mai e valabilă „încântarea democratică”. E ca și cum democrația ar avea un singur sens, în favoare demagogiilor și anarhiei. Al doilea mit media spulberat.
 
La finalul lunii noiembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune modificarea actualului art. 48, alin. 1, al legii supreme a statului cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Deci la finalul lunii noiembrie nu după ce Grecia a aprobat, prin parlamentari socialiști, căsătoria dintre persoane de același sex.
 
Și un al treilea mit, așa cum reiese din textul propus, nu este un text împotriva cuiva, fie persoană, fie minoritate sexuală, ci în favoarea reitărării unor principii fundamentale de viață în care s-a fundamentat și s-a dezvoltat cultura și viața românească. Etapa la care ne aflăm, strângerea de semnături, este cea mai importantă pentru că exprimă atașamentul unor oameni față de valori comune. 70.000 de voluntari sprijină strîngerea de semnături, printre ei și preoți, dar numai ei au fost analizați și batjocoriți de media. Nu de oameni. Recordul de semnături înregistrat în această fază a demersului democratic este încurajator pentru etapele care urmează.

Vara trecută, CEDO a decis că fiecare stat european trebuie să recunoască pentru cetățeni, indiferent de orientarea sexuală, o formă de uniune: căsătorie sau parteneriat civil. În prezent, căsătoria între persoane de același sex este permisă în mai multe state din lume, cele mai multe fiind din Europa. Tot în Europa, alte zeci de țări, cărora li s-a adăugat recent și Grecia, recunosc parteneriatele civile pentru persoanele de același sex . Credeți că va putea România să reziste acestei presiuni externe?

Recent, Slovenia a decis, prin referendum, respingerea căsătoriilor între persoane de același sex, după ce Parlamentul adoptase o lege în acest sens. Un număr de 13 state europene nu permit căsătoria între persoane de același sex. Acesta este adevărul. Restul este informație manipulată, prezentată cu obstinație de cei care au propriul adevăr. Reacția Sloveniei, care a anulat o lege ce părea bătută în cuiele democrației impuse cu orice preț, dovedește că sloganul nu ține loc de adevăr. Nu știu dacă România va rezista, cert este că istoria ne dovedește că rădăcina morală a Țării nu sunt legendele Olimpului sau legenda lui Romulus și Remus, cu brizele lor pseudomorale, ci Evanghelia. Eu cred că în fața valului islamizării Europei, singura ei șansă este redescoperirea valorilor sale religioase, mare parte creștine.

Care credeți că este motivul pentru care se dorește legalizarea aceasta în ritm alert a căsătoriilor între persoane de același sex? Este numărul acestui tip de parteneriat în creștere?

Nu m-am gândit niciodată. Nu sunt adeptul comploturilor ori scenariilor. Probabil că încurajarea libertăților sexuale și a comportamentelor sexuale liberale duce la dezvoltarea unei mentalități în această direcție. Eu cred că se exagerează importanța acestui tip de parteneriat. Face parte dintr-o hartă a mentalității noului marxism cultural trasată cu grijă de o presiune a politicului asupra mentalității cetățeanului de rând. Remarcați că textul Constituției insistă asupra dreptului familiei asupra creșterii, instruirii și educației copiilor. Aici se încearcă vulnerabilizarea societății românești. De un an de zile Școala nu e capabilă, Biserica e dușmanul poporului, Ministerul e corupt și se insistă pe faptul că nici Familia nu are ce căuta în educația copiilor. Avem, spun adepții ong-izării educației, părinți prost instruiți, needucați și retrograzi că nu admit noile reforme propuse tot prin via Bruxelles, printre care educația în acceptarea unor aspecte de educație sexuală îndoielnice ocupă un loc prioritar.

În societatea actuală, conceptul tradițional de familie este tot mai atacat, considerându-se că nu mai răspunde așteptărilor oamenilor zilelor noastre. Cum credeți că ar putea fi protejată?

Sprijinind dezvoltarea economică a societății, acordând atenție sporită educației, dezvoltând proiecte în care familia să nu fie folosită doar pe post de element de propagandă socio-politică. Eu mă întreb cum poate socoti cineva că nu mai corespunde conceptul tradițional al familiei cerințelor tineretului când acesta continuă să se cunune, să ceară familiilor să-i sprijine să facă nuntă. Văd cum tinerii își doresc în continuare copii. Văd cum ajunsă peste hotare, familia românească aduce încă prunci pe lume. Cine a umblat printre românii de dincolo de granițe a descoperit o rată a natalității mare, semn că oamenii au nevoie de siguranță ca să se simtă familie. Proiectul Bisericii este și el important. Strânge oamenii, adună marea familie care este Biserica, o așază dinaintea lui Dumnezeu. Unii cred că asta nu e important. Eu cred că aceasta este fundamental, să relegăm familia la rădăcina ei, Biserica, la Hristos Dumnezeu.

Credeți că modificarea Constituției pe care o vizați prin proiect va avea o contribuție la întărirea instituției familiei?

Cred că este un exercițiu de recunoaștere între membrii aceleiași familii, creștinismul românesc. Într-o lume deznădăjduitor de opacă la bine, care trăiește din bârfă și jignire permanentă o fericire insalubră sufletește, să respui lumii povestea adevăratei familii poate părea desuet. Eu zic că este mântuitor. Inclusiv cei care încearcă să ne lămurească asupra familiei mono-sexuale sunt născuți tot dintr-un tată și o mamă. Adică fundamentul demersului nostru face parte din viața lor. Sper să înțeleagă că nu facem nimic altceva decât să le respectăm părinții, bunicii, strămoșii. România nu este un accident genetic.

Dumneavoastră cum i-ați încuraja pe tineri să își formeze familii?

Spunându-le că Nunta este Mucenicie. Că nu există viață în roz și că adevărata viață înseamnă sacrificiu și respect pentru sacrificiul celuilalt. Că nu te poți bucura de viață dacă nu o trăiești după darul Evangheliei.
 
La finalul lunii noiembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune  modificarea  actualului art. 48, alin. 1, al legii supreme a statului cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Campania este organizată de Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei. 

Pentru a putea fi depus în Parlamentul României, proiectul de lege are nevoie de susținerea a 500.000 de cetățeni, ale căror semnături au  început deja să fie strânse. Pentru a afla cine sunt inițiatorii proiectului și pentru a semna în sprijinul acestei măsuri, faceți click aici.

Recent, Slovenia a decis, prin referendum, respingerea căsătoriilor între persoane de același sex, după ce Parlamentul adoptase o lege în acest sens. Un număr de 13  state europene nu permit căsătoria între persoane de același sex.