ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o emisiune a postului de televiziune Credo TV, Marius Reikerås, un avocat norvegian și apărător al drepturilor omului vorbește despre abuzurile Barnevernet în Norvegia și oferă o imagine reală a acestei instituții.

De asemenea, în cadrul interviului, Marius Reikerås explică amănunțit cazul Marius și Ruth Bodnariu și vorbește despre abuzurile comise împotriva lor de către Barnevernet.

Întrebat cum a luat naștere acest sistem și cum funcționează, Marius Reikerås răspunde:

"Guvernul nostru a creat acest sistem în 1992 și a admis ca această comisie ce coordonează sistemul nu e la nivelul unui tribunal. Acest lucru înseamnă că toată această structură nu se raportează și subordonează sistemului de drepturi ale omului din Uniunea Europeană sau din lume. Potrivit acestei legi norvegiene, aceste comisii regionale ce se ocupă de protecția copilului pot păstra secrete cu privire la cazurile lor și nu sunt obligate să dea socoteală nimănui. Membrii acestor comisii sunt numiți de politicieni, ceea ce înseamnă că nu sunt independenți cum ar trebui.

Sistemul a fost creat în 1992 și de atunci nicio familie afectată de Barnevernet nu și a primit niciun drept fundamental al familiei pentru că guvernul norvegian a acceptat ca aceste comsii regionale ale Barnevernet să ignore valorile drepturilor omului. Așadar, în 95%-96% din toate aceste cazuri, decizia finală este în favorea comisiei regionale ce evaluează cazul. Durează luni de zile pentru apel la prima fază de tribunal reginonal iar între timp serviciile sociale vor susține că minorii s-au detașat de părinții lor și s-au atașat de noii lor părinți. Deci, istoria acestui sistem spune că, pe măsură ce trece timpu,l odată ce copii au fost luați și duși în alte familii, este extrem de greu să-i mai iei înapoi.

Aici este o mare diferență și contradicție între ceea ce spune guvernul norvegian și ce spun actele de drepturi ale omului, așa cum sunt în lume și în Uniunea Europeană. Acestea spun că a lua copiii din familia lor este o acțiune temporară până lucrurile se corectează în familia aceea,în timp ce sistemul acesta de protecție al copilui spune că, odată ce s-au luat aceste măsuri, ele devin permanente", a explicat avocatul norvegian.

Marius Reikerås a vorbit și despre experiența sa personală cu Barnevernet și aceste situații.

"Am fost implicat în asemenea cazuri mulți, mulți ani dar am început să-mi dau seama de problemele mari pe care le crează Barnevernet cam prin anul 2010. A fost anul în care am încercat să aduc drepturile omului în atenția presei Norvegiei și imediat mi-am dat seama că există niște tendințe.Oamenii veneau la mine să-mi spună problemele  iar eu nu înțelegeam de ce aceste familii normale și care erau familii foarte bune, ar putea avea probleme cu serviciile sociale. Așa că în 2010 am început să compar legile internaționale și comune, acceptate de drepturile omului cu legile Norvegiei. Așadar, am luat cam 100 de decizii ale comisiilor regionale, le-am studiat și am găsit un lucru foarte interesant. Toate aceste deczii arată intenția clară, încă de la început, de a lua copiii permanent. Atunci mi-am dat seama că, prin acest lucru, se violeaza drepturile omului pe care ne-am angajat să le respectăm. M-am adresat departamentului de protecție a copilului și am întrebat de ce guvernul Norvegiei nu respectă drepturile omului. 

Am făcut acest lucru, deoarece, în 1996, s-a dat o decizie judecătorească în Tribunalul Drepturilor Omului împotriva Norvegiei pentru violarea articolul numărul 8 din Drepturile Omului care este exact același articol aplicabil familiei Bodnariu. În aceea decizie s-a menționat că a lua copilul dintr-o familie trebuie să fie un act temporar iar guvernul trebuia să dea înapoi copiii familiei imediat ce se rezolvă situația.De patru ori s-au luat aceste decizii în Curtea Internațională deoarece Norvegia ia dreptul omului de a fi considerat nevinonat până la terminarea procesului. Apoi, în 2007, s-a dat o decizie împotriva Barnevernet în Norvegia pentru că sistemul a fabricat acuzații împotriva familiei. Adunând aceste decizii, mi-a fost imposibil să înteleg cum guvernul norvegian poate să continue cu aceste încălcări. Am simțit că e o misiune pentru mine să fac tot ce pot pentru ca guvernul Norvegiei să se supună acestor drepturi internaționale", a mai explicat avocatul norvegian.

Marius Bodnariu, cetățean român, este căsătorit cu o cetățeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Împreună, cei doi soți au cinci copii și sunt stabiliți în Norvegia de aproximativ 10 ani.

Pe 16 noiembrie, Protecția Copilului (Barnevernet) a luat cele două fete de la școală fără informarea părinților. Câteva ore mai târziu, funcționarii de la Protecția Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu și, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forța și pe cei doi băieți ai familiei, lăsând-o pe mamă cu mezinul de trei luni.

A doua zi, 17 noiembrie, față de familie s-a mai luat o măsură susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanții Protecției Civile s-au prezentat la reședința familiei, însoțiți de patru polițiști, fără niciun document oficial, și au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzația de 'abuz asupra copilului'"