ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este gata să primească imigranți, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă internă, au decis prin acte oficiale ultimele trei Guverne și CSAT-ul condus de președintele Klaus Iohannis. Este aceeași teorie periculoasă care a adus Europa în pragul colapsului. Regimul de la București, care păstrează o tăcere suspectă în legătură cu acest subiect incendiar, are obligația să dea explicații clare, titrează EVZ.

În acele momente tulburi pentru Uniunea Europeană, în plin proces de negociere a cotelor obligatorii care revin fiecărei țări în toamna lui 2015, fostul Guvern Victor Ponta adoptă în data de 16 septembrie Hotărârea 780 de aprobare a „Strategiei Naționale privind Imigrația pentru perioada 2015- 2018”, document avizat de CSAT peste o zi și coordonat de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Scopul documentului era să găsească măsuri prin care România să controleze fluxul de străini care intră legal sau ilegal în țară. Nu a existat nicio consultare publică pe marginea acestui subiect, autoritățile limitându-se să transmită un comunicat de presă sec.

La câteva zile după afirmațiile fostului general SRI, premierul Mihai Tudose l-a numit pe vicepremierul Marcel Ciolacu în fruntea Comitetului pentru Integrarea Re fugiaților, înființat în 2015 de Cioloș. Surse guvernamentale au relatat EVZ că subiectul nu a fost discutat în ședințele de Guvern, dar mutarea a fost făcută pentru a „reactiva” acel comitet care intrase într-o stare de „adormire”.
 
Ciolacu este doctorand la facultatea SRI și a participat la cel puțin o partidă de vânătoare de mistreți în munții Buzăului cu Omar Hayssam, celebrul terorist condamnat, mărturie fiind pozele de la acea vreme. De asemenea, la sfârșitul lunii iunie, Agenția europenă pentru apărarea granițelor (FRONTEX) a semnalat faptul că numărul imigranților ilegali prinși în timp ce încercau să treacă fraudulos prin România, majoritatea irakieni, s-a triplat în prima parte a anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă din 2016. „Nu putem vorbi de o tendință, dar este nevoie de atenție”, a transmis FRONTEX, potrivit News.ro.

În planul avizat de CSAT sunt enumerate situațiile care ar putea aduce valuri de refugiați spre România, cu mențiunea că „fenomenul migraționist riscă să devină necontrolabil”:

● menținerea situației conflictuale din Republica Arabă Siriană;

● amplificarea conflictului armat din Republica Irak și extinderea ariilor controlate de grupările teroriste;

● menținerea unei situații instabile în zonele limitrofe României (Ucraina, Transnistria);

● perpetuarea și creșterea în intensitate a tensiunilor israeliano – palestiniene ce ar putea degenera/escalada într-un conflict;

● menținerea situației migr ției ilegale din Republica Turcia, devenită principalul stat de tranzit pentru migrația ilegală din Orientul Mijlociu sau din Africa spre România, Istanbul fiind principala placă turnantă în drumul spre Occident.

Strategia națională în domeniul imigrației prevede, printre altele, ca refugiaților să li se facă reclamă pozitivă în rândul cetățenilor, pentru integrarea lor. „Crearea unei imagini pozitive în rândul opiniei publice din România privind fenomenul imigrației și al integrării cetățenilor statelor terțe prin derularea de activități de informare și campanii de conștientizare”, este una dintre măsurile pregătite.

România este folosită ca spațiu de tranzit pentru imigrația ilegală către statele mai dezvoltate din vestul Uniunii Europene, imigranții ilegali venind din Siria, Afganistan, Iran, Irak, Magreb. „Având în vedere poziția geografică a României în calea rutelor folosite de către imigranți pentru a ajunge în țările de destinație apreciem că fenomenul migrației ilegale va înregistra o pantă accentuat ascendentă”, se arată în strategia adoptată de România. „În cazul menținerii presiunii asupra frontierei terestre a României și țărilor vecine, există posibilitatea ca autoritățile din aceste țări să nu mai facă față situației, ceea ce poate conduce la încercări de părăsire ilegală a teritoriului statelor vecine către România ceea ce va conduce la creșterea numărului de solicitări de azil, dar și a numărului de imigranți ilegali împotriva cărora vor fi dispuse măsuri de îndepărtare de pe teritoriu”, mai spune documentul.