ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a solicitat autorităților date concrete privind statusul vaccinal al bebelușilor decedați recent sau internați în stare gravă la spitalele „Matei Balș” și „MarieCurie”.

Inițiativa a apărut ca urmare a numeroaselor solicitări venite din întreaga țară din partea părinților îngrijorați de această situație și care doresc o informare corectă și completă.

Dat fiind faptul că unii dintre părinții bebelușilor internați au declarat presei locale că aceștia au fost vaccinați anterior și la scurt timp înaintea declanșării simptomelor, precum și declarațiile medicilor cum că toți copiii internați au fost vaccinați, APC România consideră vitală aprofundarea acestei ipoteze, mai ales în condițiile în care majoritatea vaccinurilor sunt administrate nou-născuților și copiilor sub 1 an.

"Deși Ministerul Sănătății a negat în cadrul unui comunicat transmis în data de 16.02.2016 existența vreunei corelații între vaccinurile administrate bebelușilor și sindromul hemolitic-uremic, pe motiv că nu există argumente medicale în acest sens, cazuistica din alte țări raportează cazuri de corelație directă între vaccin și sindromul menționat. Așadar, părinții sunt deosebit de preocupați să primească un răspuns oficial la întrebările lor pe această temă, după o anchetă și o investigație amănunțită, care să nu evite statutul vaccinal ca factor comun al situației copiilor internați/decedați.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat în data de 17.02.2016, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit 'agentul etiologic', ci acesta este doar 'bănuit'.

Larga distribuție geografică a cazurilor semnalate, pe întreg cuprinsul județului Argeș și ulterior apariția de noi cazuri și în alte județe, excludea practic de la bun început toate cauzele externe investigate până acum de autorități, fapt ce sugerează că ancheta este condusăîn mod greșit. De altfel, deja autoritățile au recunoscut că tratarea cu antibiotice a bebelușilor în faza incipientă a bolii nu a făcut decât să le înrăutățească starea deja gravă", anunță un comunicat al APC România.

„Faptul că până în acest moment au fost lansate doar ipoteze contradictorii sau lipsite de o bază medicală solidă, de altfel ulterior infirmate public, sunt dovada unui management defectuos al acestei situații de profundă criză a sistemului medical. Ancheta legată de statutul vaccinal al copiilor decedați și internați este esențială pentru a se putea exclude ipoteza unei încercări de mușamalizare a aplicării unor proceduri medicale care pun în pericol viața și sănătatea copiilor.
Solicităm Ministerului Sanatatii să ne informeze despre situația livrării de loturi de vaccinuri EUVAX sau hexavalente în regiunea afectată și perioada în care acele vaccinuri au fost administrate copiilor afectați.În astfel de situații, autoritățile trebuie să dea dovadă de deplină transparență în relația cu părinții și cu societatea civilă,pentru a evita riscul uneipierderi ingrijorătoare de încredere a cetățenilor în actul medical și în capacitatea autorităților de a gestiona situații de criză”, a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC România.

"În absența oricarei preocupări pentru statusul vaccinal al copiilor internați, ca posibila cauză a tragediei, am solicitat autorităților concluziile pe aceasta ipoteză, însă din păcate răspunsul este departe de a fi cel așteptat.

Menționăm că sindromul hemolitic-uremic reprezintă o intoxicare foarte puternică a organismului, care poate conduce la insuficiență renală, retard mintal, epilepsie, diabet zaharat, necroză intestinală, insuficiență cardiacă și, în numeroase cazuri, la decesul pacientului", încheie comunicatul APC România.