ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Companiile care oferă servicii de telecomunicații în Nigeria au primit un nou ordin de la guvernul federal de a bloca complet, până la 28 februarie 2024, toate cardurile SIM care nu sunt conectate la numărul de identificare național (NIN) acceptat de sistemul bazat pe biometrie, potrivit biometricupdate.com

Directiva a fost emisă de Comisia Nigeriană de Comunicații (NCC), potrivit notificărilor corporative emise de unele companii de telecomunicații către clienții și partenerii lor.

În notificarea din partea grupului MTN Nigeria, citată de Punch, compania de telecomunicații a precizat că măsura este în conformitate cu o „directivă la nivel de industrie” care impune ca toate cardurile SIM care nu sunt legate de NIN sau care sunt conectate la NIN-uri neverificate să fie suspendate până la 28 februarie 2024.

Oferind mai multe informații despre această chestiune, MTN Nigeria a menționat că liniile telefonice legate de NIN-uri care au fost emise, dar nu au fost verificate, vor fi blocate până pe 29 martie. Măsura este valabilă pentru NIN-urile conectate la cinci sau mai multe carduri SIM. În cazul în care cinci sau mai puține carduri SIM sunt conectate la NIN-uri trimise, dar neverificate, liniile vor fi blocate până pe 15 aprilie.

Încurajându-și abonații să-și trimită NIN-urile pentru verificare, operatorul de rețea mobilă a precizat că și-a consolidat echipele și infrastructura pentru a facilita procesul, în timp ce face eforturi să răspundă cerințelor de conformare stabilite de guvern.

Aproximativ 12 milioane de abonați de telefonie mobilă ar putea fi afectați de decizie, subliniază Business Day. Asociația Operatorilor de Telecomunicații Licențiați din Nigeria (ALTON) va contribui la aplicarea noii directive.

Din aprilie anul trecut a fost în vigoare un ordin pentru blocarea parțială a peste 70 de milioane de carduri SIM care nu sunt legate de ID-ul digital al proprietarului. Totuși, a fost o restricție unidirecțională, deoarece numai apelurile efectuate nu sunt acceptate pe astfel de carduri SIM. Din 28 februarie, toate tipurile de carduri SIM ai căror proprietari nu s-au conectat la NIN vor fi complet private de acces la toate serviciile de apel și date.

Nigeria a început demersurile pentru conectarea cardurilor SIM la NIN-uri în decembrie 2020, guvernul federal afirmând că măsura face parte din strategia sa de îmbunătățire a securității naționale. Adoptarea, într-un grad tot mai mare, a ID-ului digital în țară a contribuit în mare măsură la exercițiu.

În Namibia, unde este în desfășurare un experiment similar de înregistrare a cartelelor SIM, autoritățile au avertizat că vor începe din 1 ianuarie să blocheze cardurile SIM neconforme, pe fondul apelurilor din partea activiștilor pentru apărarea confidențialității care au cerut stoparea procesului din cauza problemelor legate de confidențialitatea datelor.