ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial s-a încheiat săptămâna trecută cu apeluri pentru introducerea ID-urilor digitale, pentru dezvoltarea rapidă de noi vaccinuri, de mai multe parteneriate cu instituții media corporative precum The New York Times și acceptarea și proliferarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale în toate domeniile societății, inclusiv în asistența medicală și în educație. Children’s Health Defense a realizat un rezumat cu cele mai importante teme discutate.

Amenințarea unei noi pandemii și așa-numita „dezinformare”, viitorul democrației, impactul viitor al Inteligenței Artificiale (IA) în societate, „agenda verde” - acestea au fost doar câteva dintre subiectele de pe ordinea de zi la întrunirea anuală a Forumului Economic Mondial (FEM) de la Davos, Elveția, care s-a încheiat pe 19 ianuarie.

„Nu vrem să așteptăm un an până să primim vaccinul”

Avertismentele au fost însoțite de perspective mai optimiste – din perspectiva participanților la întâlnire – cu privire la rolul pe care IA îl va putea avea în răspunsul la viitoarele pandemii, cum ar fi prin dezvoltarea rapidă a noilor vaccinuri.

Jeremy Hunt, ministrul de Finanțe al Regatului Unit, a declarat, în timpul unei discuții joi, la care a participat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, că „atunci când va fi următoarea pandemie, nu vrem să mai așteptăm un an până va ajunge vaccinul.”

„Dacă IA poate reduce la o lună timpul necesar pentru a obține acel vaccin, atunci acesta constituie un uriaș pas înainte pentru umanitate”, a spus Hunt.

 
ID-ul digital, „foarte necesar” pentru urmărirea celor nevaccinați

În timpul unei alte discuții de joi, regina Máxima a Olandei a spus că ID-ul digital este „foarte necesar” pentru furnizarea unei serii de servicii publice, spunând că poate fi folosit și pentru a urmări persoanele nevaccinate.

ID-ul digital biometric „este foarte necesar pentru [acces la] serviciile financiare, dar nu numai pentru aceasta. Este, de asemenea, necesar pentru înscrierea la școală, dar și pentru sănătate – [pentru a urmări] cine a primit sau nu vaccinarea”, a spus aceasta.
 
Máxima este soția Regelui Olandei, Willem-Alexander, membru al grupului secret Bilderberg, conform The New York Times, și nepotul direct al Prințului Bernhard, chiar fondatorul Grupului Bilderberg
 
 
VIDEO:
 
De asemenea, Bourla a detaliat posibilitățile pe care le vede pentru rolul IA în domeniul asistenței medicale.

Răspunzând la o întrebare a jurnalistului CNN Fareed Zakaria, Bourla a spus: „Treaba noastră este să facem descoperiri care să schimbe viața pacienților. Cu IA, putem face acest lucru mai repede și mai bine.”

Un exemplu menționat de Bourla a fost rolul îndeplinit de Inteligența Artificială în dezvoltarea Paxlovid, un medicament administrat pe cale orală, comercializat ca tratament pentru COVID-19.

„A fost dezvoltat în patru luni”, a spus Bourla, în timp ce dezvoltarea unui astfel de medicament „durează de obicei patru ani”. El a spus că Inteligența Artificială a contribuit la reducerea semnificativă a timpului necesar în procesul de „descoperire a medicamentelor”, în care „sintetizăm, de fapt, milioane de molecule și apoi încercăm să descoperim care dintre ele funcționează”.

„Cred cu adevărat că suntem pe cale să intrăm într-o renaștere științifică în ceea ce privește științele vieții datorită acestei coexistențe între progresele în tehnologie și biologie. IA este un instrument foarte puternic. În mâinile oamenilor răi, [ea] poate face rău lumii, dar în mâinile oamenilor buni, [ea] poate face lucruri mari pentru lume”, a adăugat Bourla.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat miercuri, în timpul discuției „Pregătirea pentru Boala X”, că lumea trebuie să se pregătească pentru o viitoare pandemie, care ar putea fi cauzată de o „Boala X” încă necunoscută.

Participanții la panel au avertizat că „Boala X” – care este inclusă în lista OMS de „boli prioritare” – ar putea „cauza de 20 de ori mai multe decese decât pandemia de coronavirus”.  

„Vom avea medici digitali, persoane digitale”

În timpul panelului „Tehnologia într-o lume turbulentă”, participanții au oferit predicții cu privire la alte moduri în care IA va deveni parte integrată a vieții oamenilor.

Marc Benioff, președinte și CEO al Salesforce, a spus că, deși „IA nu a ajuns într-un punct în care să înlocuim ființele umane, a ajuns într-adevăr într-un punct în care le augmentăm”.

El a menționat, ca exemple ipotetice, posibilitatea ca participanții la FEM să ceară unei aplicații IA, cum ar fi ChatGPT, să menționeze „care sunt câteva întrebări bune pe care le-aș putea adresa” în timpul panelului lor, sau ca radiologii să folosească IA „pentru a-i ajuta în citirea scanării CT în RMN”.

„Suntem pe cale să ajungem la acea descoperire în care vom spune: «Uau, este aproape ca și cum ar fi o persoană digitală»”, a spus Benioff. Cu toate acestea, reflectând la tema întâlnirii FEM din acest an – „Reconstruirea încrederii” –, el a adăugat: „Când vom ajunge la acel punct, ne vom întreba: «Avem încredere în asta?»”

„Vom avea medici digitali, persoane digitale, iar acești oameni digitali vor fuziona și va trebui să existe un nivel de încredere”, a adăugat Benioff.

În mod similar, Sam Altman, CEO-ul OpenAI – care menține un parteneriat cu Microsoft – a spus că IA va face ca „munca tuturor... să opereze la un nivel puțin mai ridicat de abstractizare. Toți vom avea acces la mai multe capacități și vom lua în continuare decizii.”

De asemenea, Julie Sweet, președinte și CEO al Accenture, și-a exprimat optimismul cu privire la rolul viitor al IA, spunând că IA „va îmbunătăți în mod uriaș serviciile sociale”.

Pentru a construi „încrederea”, Benioff a cerut mai multă reglementare, făcând aluzie la ecosistemul rețelelor sociale și la „dezinformarea” pe astfel de platforme.

„Trebuie să le spunem acestor autorități de reglementare: «Dacă vă uitați la ce a fost pe rețelele de socializare în ultimul deceniu, a fost un haos.» Este destul de rău. Nu vrem asta în industria noastră IA. Dorim să avem un parteneriat sănătos cu acești moderatori și cu aceste autorități de reglementare.”

Altman a sugerat că o modalitate de a dezvolta astfel de „parteneriate” este de a instrui IA pentru a localiza și identifica informațiile din anumite surse preferate.

El a spus:

„Ceea ce vrem să facem cu proprietarii de conținut, cum este The New York Times și acordurile pe care le-am încheiat cu multe alte publicații – și vom face mai multe în timp –, este ca, atunci când un utilizator va întreba: «Hei, ChatGPT, ce s-a întâmplat la Davos astăzi?», să afișăm conținut, să trimitem către linkuri, să arătăm mărci precum The New York Times sau Wall Street Journal sau orice altă publicație grozavă și să spunem: «Iată ce s-a întâmplat astăzi. Iată aceste informații în timp real».”

În același timp, Bourla a cerut o mai mare reglementare a IA, spunând că, deși este „sigur în acest moment că beneficiile depășesc în mod clar riscurile”, el consideră că „avem nevoie de reglementări chiar acum”.

Totuși, Hunt a spus că reglementarea minimă este cea mai bună abordare în acest moment.

„Cred că trebuie să fie [o reglementare] ușoară, pentru că... este o etapă atât de emergentă. Poți ucide gâsca de aur înainte ca aceasta să aibă șansa să crească”, a spus el.

Inteligența Artificială, folosită pentru a educa studenții despre „dezinformare”

Liderii FEM au abordat și tema despre rolul viitor al Inteligenței Artificiale în educație, în special în timpul panelului de joi „Educația întâlnește IA”.

Potrivit Forbes, membrii panelului, inclusiv oficiali guvernamentali din Slovenia și Emiratele Arabe Unite, au sugerat că IA va oferi „oportunități noi de învățare și îndrumare profund personalizate”.

Ahmad bin Abdullah Humaid Belhoul Al Falasi, ministrul Educației din Emiratele Arabe Unite, a descris acest lucru ca fiind „îndrumare democratică”, sugerând că IA ar oferi îndrumare „extinsă cu ușurință”, „disponibilă tuturor” în afara clasei, care va suplimenta predarea la clasă și care va „lăsa partea cea mai grea – abilitățile soft – pe seama profesorilor.”

Nzinga Qunta, prezentator la South African Broadcasting Corporation, a sugerat că o astfel de îndrumare nu va fi restricționată în ceea ce privește vârsta sau spațiul fizic.
„Dezinformarea” poate duce la „tulburări civile”

Tema „dezinformării” a fost într-adevăr foarte importantă pe ordinea de zi a reuniunii FEM din acest an. Raportul Amenințări Globale, al FEM, lansat pe 10 ianuarie, a menționat „misinformarea” și „dezinformarea” drept riscul principal cu care se va confrunta omenirea în următorii doi ani și al cincilea cel mai mare risc în următorul deceniu.

Potrivit raportului, „atât actori străini, cât și cei autohtoni vor folosi misinformarea și dezinformarea pentru a adânci diviziunile sociale și politice” în următorii doi ani, ceea ce va reprezenta un risc pentru alegeri în țări precum SUA, Regatul Unit și India și un risc de „tulburări civile” în întreaga lume.

„Mai mult, informațiile false și polarizarea societății sunt în mod inerent împletite, având potențialul de a se amplifica reciproc”, potrivit lui Saadia Zahidi, directorul general al FEM, care consideră că sunt necesare „inovarea și luare de decizii viabile”.

În acest an, peste 60 de șefi de stat și 1.600 de lideri de afaceri s-au numărat printre cei 2.800 de participanți din 120 de țări.