ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși se plânge că n-are bani și inflația lovește grav țara (știm deja din cauza cui), Guvernul a găsit brusc fonduri prin cămările sale golite de războiul din Ucraina pentru ca angajații din spitale implicați în îngrijirea pacienților cu COVID să primească sporuri de până la 85% în situațiile de risc epidemiologic.

Guvernul a aprobat miercuri un act normativ prin care se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic, anunță agenția Mediafax citată de ȘPS.

Astfel, se acordă sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85% personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situațiilor de risc epidemiologic și biologic.

Printr-o Hotărâre aprobată în ședința de ieri se stabilește că personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din unitățile sanitare implicat direct în îngrijirea pacienților cu Covid-19 va primi un spor de până la 85% din salariul de bază pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic, informează mai pe larg o publicație de specialitate.

Prin noul act normativ, care modifică anexa nr. II a Regulamentului cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, „se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Astfel, se acordă sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 136/2020 prevede 4 astfel de situații:

• epidemie declarată prin ordin al Ministrului Sănătății;

• urgență de sănătate publică de importanță internațională, certificată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în baza declarației Organizației Mondiale a Sănătății;

• pandemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății și certificată prin hotărâre de Comitetul Național pentru Situații de Urgență;

• cazul de risc epidemiologic și biologic iminent identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății.