ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Numai purtând crucea împreună cu Hristos se ajunge la speranță. Când este purtată fără ajutorul Său, poate conduce pe om la deznădejde. De aceea, unii oameni care au suferit mult pentru că nu s-au spovedit și nu a avut cine să-i ajute să se roage mai mult și-au pus capăt zilelor”, a spus în Duminica Sfintei Cruci Patriarhul României, după cum transmite Basilica.

„Cei care însă s-au apropiat mai mult de Dumnezeu prin suferință, au transformat suferința în biruință. Unindu-se cu Hristos cel răstignit și înviat, au primit putere de la El ca să treacă peste încercare, dar și arvuna bucuriei vieții veșnice”, a spus Preafericirea Sa la finalul Sfintei Liturghii, în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

În acest sens, Patriarhul Daniel a amintit cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Toate le pot cu Hristos care mă întărește” (Filipeni 4:13) și pe cele ale Mântuitorului: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15:5) – „Adică nimic bun”, a completat Părintele Patriarh.

„Necazul sau suferința îl poate apropia ori îndepărta pe om de Dumnezeu. De aceea, Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să luăm crucea vieții noastre, să o purtăm venind cu ea la Hristos și, cu ajutorul Lui, să facem din cruce scară către înviere, scară spre unirea cu Dumnezeu – Izvorul vieții și al bucuriei veșnice”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat apoi și explicațiile Părintelui Dumitru Stăniloae și a spus că „purtarea crucii înseamnă nu doar asumarea unei suferințe, ci și o luptă duhovnicească pentru a birui păcatul, pentru a nu împlini voia proprie egoistă, ci voia lui Hristos și a cultiva virtuțile sau sfințenia în viața noastră”.

„Evanghelia de astăzi ne arată că Sfânta Cruce este îndreptată spre Înviere și Crucea nu este doar semnul suferinței, ci este și semnul biruinței. În sinaxarul acestei duminici se spune că Sfinții Părinți au rânduit ca această duminică să fie o încurajare pentru credincioșii care au postit până acum și să li se arate Crucea de viață făcătoare a lui Hristos pentru a-i întări în urcușul lor spre Sfintele Paști”

„Biserica a hotărât ca după cum în mijlocul raiului se afla Pomul vieții, în mijlocul Postului să fie rânduită sărbătoarea Sfintei Cruci, celei de viață făcătoare, care reprezintă pe Hristos și Sfânta Euharistie, jertfa și învierea Sa”, a mai spus Patriarhul României.

„Fiecare dintre noi, așa cum am spus, are o Cruce de dus, o suferință oarecare. Și, uneori, Crucea aceasta este atât de grea încât te încovoaie și simți că n-o mai poți duce. Atunci, adu-ți aminte de această clipă din viața lui Iisus și cheamă-L pe El și El va veni și va spune: Și Eu odată, Dumnezeu și Om, M-am poticnit sub povara propriei Mele Cruci. Acum, a venit rândul tău să te poticnești. Atunci, tu, omule, ai venit și M-ai ajutat. Acum, lasă-Mă pe Mine să te ajut și să-ți iau Eu Crucea și s-o port până la capăt!

Fiindcă Dumnezeu, omule, nu rămâne niciodată dator!”, spunea și IPS Bartolomeui Anania într-o predică de acum 20 de ani.