ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocat dr. Ilie Lazăr, cel mai tânăr semnatar al Actului Unirii de la 1918, va fi reînhumat, miercuri, 4 decembrie, la cimitirul Bellu Catolic, a anunțat Ionuț-Andrei Gherasim, nepotul lui Ilie Lazăr și președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”.

Potrivit anunțului postat pe Facebook de Ionuț-Andrei Gherasim, ceremonia de reinhumare a osemintelor celui care a fost avocat dr. Ilie Lazăr va începe la ora 12:00, la cimitirul Bellu Catolic din București.

Ilie Lazăr este cavaler al Ordinului Ferdinand I, înființat de Regență în 1929, acordat tuturor celor care au contribuit semnificativ în orice fel, inclusiv prin fapte de arme, la Unirea tuturor romanilor. Ultima decernare a fost în anul 1937.

Ilie Lazăr (12 decembrie 1895- 6 noiembrie 1976), cel mai tânăr semnatar al Actului Unirii de la 1918, a fost arestat în anul 1947, în "lotul Maniu și Mihalache”.  Încarcerat inițial la la Galați, din 1951 este transferat la închisoarea Sighet. După 12 ani de temniță, i s-a fixat domiciliul obligatoriu, pentru alți trei ani, la coloniile de muncă de la Culmea și Periprava. Este eliberat în 1964, după 17 ani de închisoare.