ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 3 iunie, Biserica a rânduit lăsarea secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În acest an, lăsarea secului a coincis cu Duminica tuturor sfinților. Lăsarea secului semnifică atât că azi e ultima zi în care credincioșii mănăncă produse „de dulce”, dar și lăsarea în urmă a viciilor, patimilor și a celorlalte griji lumești, urmând concentrarea pe cele ale sufletului.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii.


Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Anul acesta postul începe luni, 4 iunie și ține până în ziua de 29 iunie.

În acest post sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Avem dezlegarea la pește și în prima zi de post, pe 11 iunie, de Sfântul Luca al Crimeii, pe 19 iunie de Sf. Paisie cel Mare , pe  24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și pe 29, în ziua de praznic a celor doi Apostoli. 

În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare și începutul secerișului.