ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum 79 de ani, pe 1 Mai 1945, se sărbătorea primul „1 Mai muncitoresc” pe teritoriul țării noastre, cu tancurile sovietice încă pe străzile orașelor românești. Între timp, 1 mai a devenit „Ziua Internațională a Muncii” în majoritatea țărilor de pe glob.

În câteva imagini surprinse în sinteza foto-video de mai sus, se poate observa evoluția propagandei comuniste de „Ziua Muncii” în perioada vechiului regim.

După două decenii, în 1964, când Partidul Comunist din România, apoi Partidul Muncitoresc Român devenit ulterior PCR se îndrepta spre independența față de URSS și România își revenise economic, parada de 1 mai a devenit mult mai fastuoasă. Peste un an, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu preia frâiele PCR și devine primul președinte al României.

Realizatorul TVR Titi Dincă a publicat o filmare de arhivă de la manifestația comunistă din 1964 - VIDEO FB și YouTube mai jos:

Dublare YouTube: