ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR) va intra în proces de consolidare și restaurare, începând de săptămâna viitoare, a anunțat Virgil Nițulescu, directorul interimar al instituției.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu urmează să semneze un ordin în acest sens iar din 8 februarie va fi dezafectată expoziția permanentă din corpul dinspre Muzeul Antipa.

"Din momentul semnării ordinului, un document strict formal, va începe organizarea șantierului și vor fi demarate procedurile de consolidare", a declarat Virgil Nițulescu, conform Mediafax.

Acesta a mai spus că Muzeul Țăranului Român trebuie să relocheze birouri, magazii și o parte din expozițiile permanente. Astfel, expoziția din corpul Muzeului Țăranului Român dinspre Muzeul Antipa, în care vor începe lucrările, va putea fi văzută până pe 7 februarie, după care obiectele vor fi depozitate în interiorul instituției muzeale.

"Procesul de depozitare va fi foarte dificil, pentru că spațiile libere din muzeu sunt foarte mici, dar vom face eforturi, o să ne descurcăm. Se vor scoate obiectele din expoziție, se vor duce în carantină, după care se vor ambala și se vor duce în depozit. Obiectele vin dintr-un mediu aseptic și trebuie să ajungă într-un mediu septic, deci trebuie să fie foarte bine conservate", a explicat Virgil Nițulescu.

De asemenea, Virgil Nițulescu a precizat că toate expozițiile Muzeului Țăranului Român vor putea fi vizitate gratuit, între 5 și 7 februarie, în cadrul unui eveniment aniversar, care va fi organizat de instituția muzeală, la împlinirea a 26 de ani de la (re)înființare.

Directorul muzeului a mai spus că restaurarea va dura 18 luni pentru toate cele trei corpuri ale clădirii, iar următorul corp care va fi eliberat pentru lucrări va fi cel central. Însă, expozițiile vor putea fi reconstituite abia după șase luni de la încheierea lucrărilor.

Virgil Nițulescu a mai explicat că pe lângă suma de 28.997.000 de lei alocată pentru restaurarea Muzeului Țăranului Român de către Ministerul Culturii (banii provin dintr-un împrumut contractat de Guvernul României în 2006 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, n.r.), fonduri care nu vor trece prin conturile muzeului, vor exista costuri suplimentare, pentru cheltuieli de ambalare, transport și diverse servicii, care vor fi suportate de muzeu. 

"Banii pentru aceste cheltuieli nu există în bugetul ministerului. Vom face o solicitare de suplimentare a subvenției de la Ministerul Culturii", a adăugat Nițulescu.