ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De sete, țineam o piatră în gură. Mi-era așa de foame că-mi venea să mușc din capra asta după care alergasem toată ziua prin dealurile de bolovani, departe de satul meu. Măcar ea culegea fire uscate de iarbă dintre stâncile pustii…

Deodată, departe de drum, în fața mea s-a ivit o arătare care se chinuia să meargă, sau măcar să rămână în picioare printre pietrele ce se rostogoleau cu el cu tot. Era un bătrân îmbrăcat frumos, în haine țesute în mai multe culori pe care atunci nu prea știam nici să le numesc bine. Asta nu numai pentru că aveam treisprezece ani, ci pentru că nu știam mai multe cuvinte decât un câine: „hah!” când îmi plăcea ceva, „îîh!!” când eram dezgustată, și cel mai folosit: „foame”.

Un străin rătăcit în pustiu? Niciunul dintre oamenii pe care îi văzusem vreodată nu avea asemenea haine. Din seninul cerului a apărut o cioară. Zbura jos detot, foarte aprope de capul străinului care era mai preocupat să se țină în picioare decât să alunge cioara de la nasul lui. Și, cum stăteam eu așa ascunsă, am auzit din senin:

-Dacă mai faci un singur pas, te părăsesec…te părăsesc… esc…. esc… Troglodiții au aruncat cu pietre!

-Ești o cioară, ce ai vrea?

-Nu după mine au aruncat, eu nu mă cobor!

Bătrânul se opri și se strâmbă la cioară râzând. Cioara înghiți în sec și zbieră:

-Nu au case! Și-au săpat scorburi în coasta dealului, unde trăiesc ascunși ca șobolanii. Stau atârnați pe un perete de stâncă. De aia li se spune „Atârnați”, că atârnă în găuri ca sălbăciunile Nu auzi că nu sunt oameni?! Sunt troglodiți! Abia vorbesc. N-au nici cuvinte. Și tu te duci la ei să le spui că Dumnezeu, firea omenească, Duhul Sfânt și Fecioara Maria. Ești cumva nebun?

Asta am văzut și am auzit eu. Și foarte încet, capra, stâncile, străinul și cioara au început să se rotească în jurul meu într-un vârtej care îmi scotea aerul din piept. Am și visat că mama mă lua în brațe și mă săruta pe obraz. Grozav! Pentru că mama mea nu mă sărutase niciodată. Și nici nu văzusem asta la vreo altă mamă. Vreodată! Am deschis ochii cu bucurie. Capra mă pupa pe obraz. M-am ridicat înveselită, crezând că totul a fost un vis. Vis de foame, că așa-i cu visele. Era amurgul, am luat-o la picior. Când, deodată, am auzit o voce:

-Pe aici e drumul spre satele din vale. Sunt curate și așezate. Poate vestea a mai trecut pe la ei, iar acum ne vor întâmpina cu bucurie, poate duc și ei vestea… altora… poate au început s-o colinde…

A croncanit cioara cât se poate de mieros.

Bătrânul și cioara se aflau la o azvârlitură de băț. Deci nu visasem.

-Hai să mâncăm ceva! a zis bătrânul ca și cum ar fi vrut să îmbuneze cioara.

-Nu mă duci așa! croncăni ea.Îți mai spun ceva și plec: cântă! Așa spune Melchior: să cânți. El a învățat de la oameni. Și nu mai povesti cu atâtea amănunte, oamenii se plictisesc repede. Mai bine cântă! Cranc! aud iar.Cioara spărgea o nucă.

Mie-mi pierise frica. Îmi curgeau balele. Bătrânul scosese din sac fructe și pâine pentru el și nuci pentru cioară. Când bătrânul s-a ridicat, cioara a rămas pe piatră. Puteam să jur că mârâia ca un câine. Apoi a început să țopăie pe loc, nervoasă.

-Nu pe acolo! Nu pe acolo! Ascultă și tu o dată! Alege și tu ce trebuie!

Mai mult am dedus ce spunea, pentru că de nervi, se bâlbâia. Apoi a zburat scurt, drept în fața moșului, strigând înțepată:

-Mag stupid! Mag stupid!

De asta era îmbracat așa străinul! Era vrăjitor! Doamne, cum să fug să anunț satul? Și mai aveam și capra aia încăpățânată pe cap.

Cum mă munceam eu așa, am zărit pe piatra de popas a vrăjitorului fructe, pâine și nuci sparte. El dispăruse deja. Am înghițit tot ce-am găsit într-o clipă și… mai fugi Floare să anunți Atârnații! Parcă-aș fi avut în burtă tot muntele ăla de piatră. Acum mă târa capra pe mine.

Aud deodată un fel de muzică, sau sunete gingașe, de unde? Aici doar vântul mai cântă uneori printre stânci, dar acum aud o melodie și cuvinte cântate:

"Răăăăbdaaaare…muuult…trăieeești…muuuult…"

Ce-a fost asta? Cine cântă? Și iar bate vântul, și iar aud:

"Floaaaare…răăăăbdaaare…"

Floare - așa mă cheamă pe mine! Mă întorc brusc și văd pe un vârf de stâncă învelitoarea de cap a vrăjitorului. Pe marginile ei sunt mici forme dintr-un material necunoscut, ca de sticlă.

Tot nu avea cum să vorbească învelitoarea de cap! Ce am?

S-o iau? să n-o iau? Când mă apropii, aud iar clincănitul gingaș, melodios. Mă uit în jur - nimeni. Deci învelitoarea de cap vorbește. O fi soră cu cioara! Și totuși, nimeni altcineva n-ar fi putut vorbi! Mi-e frică să pun mâna pe ea. O ating o clipă și mă infior. Mai bine o iau la sănătoasa. Dar burta mea, plină cu bolovani, mă trăgea în jos.

La mare distanță l-am zărit pe vrăjitor. S-a oprit.

În depărtare, o lumină aurie se ivise nefiresc, licărind între cer și pământ. Vrăjitorul vorbea singur:

-Atârnații ăștia măcar se văd frumos! Ca un ochi de zeu pe pământ!

Ce vorbe or mai fi și astea?! Și zice iar:

-Nu-i așa că seamănă cuun ochi de zeu deschis spre lume?!

Cu cine vorbește? Că cioara a plecat și pe mine nu are cum să mă vadă!

M-am uitat și eu spre Atârnați, satul meu.Pe o fâșie lunguiață, între întunericul de jos și cel din cer, clipeau sute de lumini, ca într-un ochi gigantic, deschis în văzduh. Conturul dealului se mai zărea puțin și semăna într-adevăr cu un cap uriaș de zeu care tocmai își ridicase privirea scânteietoare spre lume. Avea dreptate! Un zeu colosal își deschisese un ochi!

De aproape, se strica tot farmecul. Scânteile din ochiul zeului erau defapt doar focurile aprinse în zeci de locuințe săpate în dealul înalt, de piatră sfărămicioasă. Ca să poată urca în scorburile lor, sătenii mei săpaseră scări rudimentare în care își mai rupea gâtul câte unul. Între locuințe, cioplite în stâncă, stăteau adevărurile noastre, făcute de Orb. De aici se vedeau doar ele, de parcă nu locuiau oameni pe peretele dealului, ci doar amintirea chipurilor lor dăltuită în piatră.

Brrr! Ce gânduri ai Floare! M-am mustrat singură.

Consătenii mei se urcaseră în găurile lor, doar jos, câțiva copii trăgeau de două capre, cu intenția de a le urca neapărat pe scări. Au început să țipe ca niște animale sugrumate. Îl văzuseră pe vrăjitor. Era momentul să fug și eu spre casă, dar capra nu mă lăsa.

Huietul a cutremurat stâncile. Bărbați ciufuliți, îmbrăcați în piei de animale și femei cu bâte în mâini, au năvalit în jos, ca la bătălie.

Bătrânul a plecat în pământ capul, lăsând vântul să-i fluture pletele albe. „Acum trebuie că regretă învelitoarea capului”. mă gândeam eu. „Mai bine i-o aduceam și i-o dădeam.” Mi-am tras o palmă. „Ce ai Floare? Ții cu vrăjitorul? De aia n-ai fugit să previi satul?”

Și atunci, ori mi s-a părut mie, ori sau chiar s-a întâmplat, nu mai știu. Am urmărit atent privirea străinului - sălbaticii de jos au rămas pentru o clipă lungă nemișcați, iar sus, între locuințele părăsite, adevărurile noastre parcă prinseseră viață și ieșeau din piatră, ca și cum nu ar fi fost făcute de mână omenească ci de duhurile muntelui sfărâmat.

Bine c-a trecut clipa asta lungă, pentru că tare m-am speriat.

Acum, sătenii se prefăceau că iau pietre de jos, să arunce în el. Iar el… spunea vorbe. „Zice vrăji.” M-am gândit eu. „O să ne blesteme”.

-Fugiți! Fugiți! am tâșnit iute din tembela mea admirație.

Prea târziu. Nici pe mine, nici pe el, nu ne mai auzea nimeni. Urletele, huiduielile, hămăielile mulțimii făceau să vibreze și pietrele. Îmi tremurau picioarele și răgușisem de atât urlat până ce am ajuns la ei. Nimic, nici de aproape nu mă auzeau, așa că i-am împins cât am putut.

Ploonc! Am primit ca de obicei o palmă zdravană peste gură. De data asta îmi luase auzul și ceva din văz, așa că am văzut totul ca prin apă. M-am trezit cu nasul în pământ, în liniște. Ca prin ceață, am văzut mai multe picioare de cocoși gigantici ce scurmau nervoși pământul. Am clipit. Erau doar picioarele desculțe ale sătenilor mei. Brusc, picioarele s-au calmat și au început să se retragă. Câteva au călcat peste mine, așa că am încercat să mă ridic.

Deasupra tuturor, în cercuri largi, două păsări negre, imense, una lângă alta, se lăsau tot mai jos.

„De ce nu aruncă cu pietre? De ce stau cu toții încremeniți? Ce? n-au mai văzut ciori?” Vitează cum sunt, am căutat eu o piatră.

Ploonc! Altă scatoalcă, de data asta peste ureche. E de bine, pentru că aud. Mi-a revenit și văzul. Am crezut că nu aud eu în continuare, pentru că era liniște desăvârșită.

Din cer se auzea un clincănit gingaș ce venea din mii de clopoței de cleștar, ca o muzică minunată… și muzica asta avea vorbe. Zicea: „Bucurieee…. Paceee…”

Nu erau două păsări, era o singură cioară ce purta în cioc, - învelitoarea de cap a vrăjitorului, cea uitată pe stânci. S-a lăsat mai jos, și mai jos și a scăpat din cioc învelitoarea drept pe capul bătrânului care zâmbea.

-Cântă, mag stupit! Ți-am spus să cânți! a strigat cioara nervoasă.

Ia-ți pălăria. Să te apere de…ha, ha!…pietre. E pentru ultima dată când te salvez. Te părăsesc…sesc…esc…

Și pasărea a dispărut în întuneric.

Oamenii s-au strâns unii într-alții, cu ochii scoși din orbite, fără să scoată un sunet.

-Oameni buni! Nu vă cer nimic. Am venit doar să vă aduc veste!

Veste mare colindă pământul. Vă cer doar să o ascultați! Eu nu sunt decât un vestitor. Vreți?

A spus vrăjitorul cu glasul ăla care te mângâie pe inimă.

Din gâturile amorțite de uimire a ieșit un grohăit.

-Astăzi, Fiul lui Dumnezeu a luat trup de om și a coborât pe pământ.

Eu am fost martor. Am văzut Pruncul divin născându-se în firea cea omenească.

Întâi am văzut semn: din cer a coborât o stea care nu s-a prăvălit pe pământ, ci a stat deasupra mea nouă luni și m-a condus la locul în care aveam să văd minunea iertării firii omenești…

Eu m-am uitat în jur. Îi pierduse. Zâmbeau proști. La noi în sat mai înebunise unul. Nimeni nu înțelegea ce zice. Bine c-a plecat. Acum plecau și ei pe la casele lor. Cum nu aveau nimic de dat, se liniștiseră. Ce cioară vorbitoare? Ce muzică de clopoței? Dacă nu era pericol, de ce să ne mai batem capul?

M-am ascuns după capre.

Maică! unde e capra mea?

Mi-am rotit privirea. Din staul plecau ultimii curioși. Magul privea fix la capra mea. Iar ea părea că-l înțelege. Și așa, ochi în ochi cu capra, magul a spus:

-Floare, cine a făcut statuile alea de pe stânci, dintre locuințele voastre?

Vorbea cu mine.

-N…nnn… nu înțeleg.

-Statuile colorate ce înfățișează atât de ciudat oamenii și animalele și altceva, ce nici eu nu înțeleg?

-N..nu știu ce înseamnă sta…uile alea, dar acelea sunt adevărurile noastre și le-a făcut Demeter, orbul. Iar dacă vrei să pleci de-aici întreg, ar fi bine să nu le ceri!

-Adevăruri?

A cântat el cu glasul acela care te ungea pe inimă. Chipul i s-a luminat a sărbătoare, și-a deschis brațele, și… s-a învârtit țopăind exact așa cum fac eu când mă bucur.

-Și Epaminonda zicea… ha!ha! N-am văzut nimic mai adevărat, făcut de mâna omului.

Mă holbam la el.

-Așa îl cheamă pe corb, Epaminonda. Doar l-ai auzit cum se împotrivea să vin aici. Adevăruri, așa sunt adevărurile!

Chipurile lucrate de Demeter nu erau doar chipuri de oameni sau de animale. Erau chipurile bucuriei sau ale durerii sau ale ploii sau ale tristeții sau ale dimineții sau ale lunii sau ale vântului sau ale pruncilor ce creșteau. Erau toate și altceva, mult mai mult decât acestea. De aceea, cuvântul nostru pentru adevăr li se potrivea perfect. Oricum, altul nu cunoșteam. Dacă vrăjitorul vrea să le zică statui, e treaba lui. Sau așa s-o fi zicând la adevăruri în limba lui?!

Cineva, în spatele meu, mă trăgea de păr. Nu-mi venea să cred! Era chiar Demeter cu sora lui. Mihail e orb. Așa s-a născut. Poate de asta vede adevărurile.

In staulul animalelor am rămas doar noi, patru oameni: magul, Demeter, Demetra, sora lui și cu mine. Am făcut un foc, am mâncat nuci, fructe și pâine și am ascultat povestea magului, de când s-a decis să urmărească steaua, până… am adormit și am pierdut esențialul.

Când m-am trezit, erau zorii, timpul meu preferat. Mi-era cald. Am înțeles și de ce - dormisem între capre. Între oi dormea Demeter, iar sora lui… termina de vopsit o oaie de lut, adică un alt adevăr la care lucraseră toată noaptea.

Vedeam un Prunc așezat într-o iesle, o tânără cu chipul blând aplecată lângă El, un bătrân care părea că îi ocrotește, trei magi deschizând daruri, păstori exact ca noi îngenunchiați lângă Prunc, și animalele noastre care adulmecau aerul.

Și atunci, mi-am amintit deodată tot ce spusese magul în noapte. Era totul acolo, dar mai adevărat decât am auzit, mai adevărat decât aș fi putut vedea eu vreodată cu ochii minții mele de fată de treisprezece ani.

Am văzut ceva ce nu văzusem niciodată - chipurile acelor oameni aveau lumină. Nu purtau lumina, nu reflectau lumina, ci ele făceau o lumină pe care o vedeam chiar dacă nu erau decât niște înfățișări făcute din lut proaspăt. Poate lumina aceea ciudată era din vopselele cu care Demetra, sora băiatului orb, îmbrăcase mai minunat ca niciodată toate persoanele.

Oamenii noștri ieșiseră din scorburile lor odată cu răsăritul și începuseră să se adune în jurul celui mai mare adevăr pe care îl văzuseră vreodată.

Au pornit întrebările. Cuvintele doar legau un înțeles pe care îl auziseră încă din seara trecută, dar din care nu pricepuseră nimic.

Întrebările aveau să fie zile și zile, luni și luni, ani și ani, fără măsură.

Dar în clipa aceea, l-am căutat cu privirea pe mag. Nu știam cum îl cheamă, nici nu aveam să aflu vreodată. L-am văzut depărtându-se în lumina răsăritului.

Ca o pungașă, m-am luat după el. Se chinuia să rămână în picioare, prin grohotișul alunecos care era casa mea. Epaminonda a coborât în cercuri largi, fără o vorbă, până ce i s-a așezat pe umăr.

-Ai văzut făurari acolo jos, în satele curate?Sparse magul tăcerea.

-Îhî. Răspunse sec corbul îmbufnat.

-Și ce făceau?

-O să vezi.

Tăcere.

-Spune-mi și mie: de ce te-ai dus la Atârnați? De unde știai? Recunoști în sfârșit că mai vezi steaua? sau vezi un înger ?croncăni cioara înțepată.

-Ai văzut tu undeva steaua sau îngerul?

-Nu face pe prostul. Te mai întrebam?

-Nu.Spuse simplu magul.

-Atunci de unde știai de făurari?

-Nu știam.

-Dar răspunde odată mag stupid, că știi ce te intreb: Cum știi unde să duci vestea?

-Nu o duc eu. Ea mă duce pe mine.


Au trecut ani mulți. Eu, Floare, am acum o sută și opt.

Așa cum au spus clopoțeii de cleștar, am trăit „muuuult”.

Atârnații au devenit cetate, împrejmuirea vitelor piața centrală, iar Demeter și sora lui au făurit „Scena Nașterii Domnului” de sute și sute de ori și au trimis în lume adevărurile cărora li se zice statui, despre care am auzit că au ajuns până în marginile pământului ca vestea magului.

Eu sunt martor.

Daniela Andrei

Citiți și Spiritul Crăciunului. POVESTEA CITITOAREI