ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 1 octombrie 1944, prin buletinul informativ nr. 661, Inspectoratul General al Jandarmeriei aducea la cunoștință cazul unui sergent, Dumitru Nicolae, împușcat de un ofițer sovietic, pe raza comunei Colentina. Zece zile mai târziu, Inspectoratul informa că „acest caz a fost cercetat de către o comisiune mixtă compusă dintr-un maior sovietic, comandantul unității române din care sergentul făcea parte, anume căpitan Udrică, și șeful postului jandarmi Colentina, care a dresat un proces verbal, stabilind vinovăția ofițerului sovietic. Actele au fost înaintate Curții Marțiale a Comandamentului Militar al Capitalei.

Au tras, „pentru că nu li s-a servit carne”

Ȋn informările întocmite de Inspectoratul General al Jandarmeriei despre „incidentele provocate de unele elemente ale armatei sovietice” în octombrie 1944, se precizează:

Ȋn seara zilei de 5 Oct., mai mulți ostași sovietici au oprit pe locuitorul Gheorghe Manoil din comuna Cocărești Colți, județul Prahova, care mergea spre Ploești cu bicicleta. Ostașii ruși voind să-i ia bicicleta, Gheorghe Manoil s-a opus, în urma cărui fapt rușii l-au împușcat mortal. După aceea, ostașii sovietici i-au luat bicicleta, plecând spre Ploești.

Ȋn ziua de 7 Octomvrie 1944, un grup de ostași ruși în stare de ebrietate au mers la postul jandarmi Păucești, județul Putna, unde s-au urcat pe mese, au bătut și dezarmat doi jandarmi în termen, după care i-au luat cu forța și sub amenințarea cu arma (i-au silit  - n.r.) să-i ducă în sat după femei.

Ȋn ziua de 10 Oct., 3 ostași sovietici au intrat cu forța în locuința femeii Stana Blidaru din comuna Sălășele, jud. Severin, pe care au încercat să o siluească. Nereușind, au intrat în locuința săteanului Dincu Milan, pe care l-au jefuit de toate obiectele casnice. După aceea, cei trei ostași sovietici au omorât cu lovituri de topor atât pe Dincu Milan, care este în vârstă de 70 ani, cât și pe soția sa de 62 ani, aruncându-i apoi într-un pârâu din apropiere.

Autorul acestui asasinat este sergentul sovietic Teodorovici Petre, care a fost arestat odată cu ceilați doi ostași sovietici complici. Prin Legiunea de Jadarmi s-au luat măsuri pentru a se executa o anchetă mixtă.

Ȋn ziua de 5 Oct., Detașamentul 3 Artilerie Pază Ploiești, fiind informat că ostașii sovietici jefuiesc călătorii pe șoseaua Ploiești – Băicoi, Comandantul Detașamentului a trimis o grupă de ostași comandată de sublocotenetul Miron Ion. La apropierea ostașilor români, ostașii sovietici au deschis focul, împușcând pe sublocotenentul Miron. Soldații români reacționând prin foc au rănit pe sergentul Vladimir Ivanovici. Cazul se cercetează de Pretorul Diviziei 10 din Ploiești.

Ȋn noaptea de 8/9 Oct., un grup de ostași sovietici cantonați în comuna Ivănești, jud. Putna au împușcat mortal pe locuitorul Dumitrache Neșiu, pe motiv că victima a refuzat să le aducă femei. Cazul se cercetează de Legiunea Jandarmi Putna, împreună cu Comandamentul Sovietic din Focșani.

Ȋn noaptea de 16/17 Oct., orele 22-23, fruntașul Cosma Dumitru din Arsenalul Aeronautic, din comuna Militar-Ilfov, a fost împușcat mortal la locuința sa din Cartierul Olari, str. „E” nr. 12, de către un grup de patru ostași sovietici. Cercetările se fac de către șeful postului respectiv, împreună cu un delegat militar al Poliției Sovietice. Autorii au fost ridicați și transportați la Comandamentul Militar Sovietic.

Ȋn noaptea de 14/16 Oct., trei ostași sovietici încercând să siluiască pe soția locuitorului Codin Mihalea din comuna Săftica – Ilfov, au intervenit jandarmii care i-au reținut și predat unității sovietice cartiruite în barăcile Soc. „Derubau”.

Ȋn seara zilei de 19 Oct., doi ofițeri și 10 ostași sovietici au sosit cu o mașină la locuința proprietarului Puiu Pleșa din comuna Cilieni, jud. Romanați, unde, după ce au percheziționat casa, au ridicat pe proprietar plecând cu el într-o direcție necunoscută. Ȋn momentul ridicării proprietarului Puiu Pleșa, în locuința acestuia se afla și Comandantul Regimentului 64 Infanterie.

Ȋn ziua de 20 oct., 2 ostași sovietici în stare de ebrietate au împușcat fără nici un motiv pe femeia Ruxanda Cimpoeru din comuna Clondiru – Buzău. Până la sosirea jandarmilor, ostașii au dispărut cu căruța.

Ȋn ziua de 20 Oct., 15 ostași sovietici, care călătoreau cu patru mașini au sosit în comuna Chițorani – Prahova, la proprietatea Patriarhiei, unde au devastat complet gospodăria, luând toate obiectele și lucrurile de îmbrăcăminte.

Tot acești ostași au mers în mânăstirea Cernica, de unde au ridicat obiecte din mânăstire și alimente. După aceea au plecat cu mașinile încărcate în direcția Ploești.

Ȋn seara zilei de 19 Oct. a.c.,  Comandamentul Sovietic, evacuat în comuna Săliște – Sibiu, a plecat. Când organele jandarmerești s-au înapoiat în comună au constatat că: Oficiul Poștal, Pretura, Judecătoria, Școala Primară au fost devastate, iar arhiva aruncată pe jos și parte chiar arsă. De asemenea, prăvăliile și casele locuitorilor au fost complet devastate.

Ȋn ziua de 23 Octomvrie, a.c., locotenentul sovietic Risca Pavel – Veveriț, în stare de ebrietate, a incendiat casa familiei Blaj Ecaterina din comuna Miniș -Arad. Pagubele cauzate se ridică la suma de 200.000 lei. Cazul s-a cercetat de Comandamentul Sovietic, împreună cu organele jandarmerești locale.

Ȋn seara zilei de 25 Octomvrie a.c., mai mulți locuitori din satul Puești-Tutova, pe când se înapoiau acasă de la o nuntă, la un moment dat un soldat sovietic din anturajul lor a aruncat o grenadă, omorând pe loc pe muzicantul Costică Toboi și rănind 14 bărbați, 4 femei, precum și ostașul sovietic. Ȋnainte de aruncarea grenadei s-au tras rafale de focuri cu pistolul de către guardul comunal Dumitru Hârțoi, care se află de asemeni grav rănit.

Victimele au fost internate în spital. Cercetările sunt în curs.

Ȋn noaptea de 24/25 Octomvrie a.c., 2 ostași sovietici au împușcat mortal pe locuitorul Ghiurcuță Ștefan și pe soția acestuia din comuna Masca-Arad, pentru motivul că nu le-a dat voie acestora să intre în casă. Agresorii nu au putut fi identificați, deoarece după comiterea crimei au dispărut.

Ȋn ziua de 21 Oct. 1944, un ofițer sovietic, cantonat în comuna Șura Mare, jud. Sibiu a cerut locuitorului Bușner Gheorghe să-i aducă băuturi de la Sibiu, dându-i bani. Locuitorul spunând că vânzarea băuturilor este oprită, ofițerul a început să-i bată băiatul. Locuitorul rugându-l să-l lase, acesta a scos pistolul și l-a împușcat.

Intervenind un maior sovietic, cu toate că a fost înjurat de ofițer, a reușit să-l lege. Ȋncercând să-l ducă spre Comandament, după 100 metri i-a dat drumul.

Urmare la buletinul informativ nr. 686 din 20 Oct., referitor la împușcarea locuitorului Negru Roman din comuna Burjuc, jud. Hunedoara, de către soldatul sovietic Bantev Constantin Nicolaevici din Oficiul Poștal Militar nr. 7, informăm că în urma cercetărilor făcute s-a stabilit că ostașul sovietic care a săvârșit omorul era în stare de ebrietate. După identificarea lui de către jandarmii postului respectiv a fost ridicat cu forța de către mai mulți ofițeri și ostași sovietici aflați într-un camion care mergea spre front.

Actele dresate au fost înaintate Comandamentului Sovietic local, iar o copie după aceste s-a înaintat și Parchetului Tribunalului Deva.

Ȋn ziua de 27 Oct., în comuna Ulmeni Buzău au sosit 2 mașini cu 16 ostași sovietici, sub comanda căpitanului Iasnarov din unitatea 12.38.9.B. și au fost cartiruiți la 5 locuințe.

Pentru că nu li s-au servit carne de pasăre, porc și băutură - locuitorii gazdă fiind lipsiți – au provocat scandal și au tras cu armele, din care a rezultat moartea tânărului Dragomir Alexandru Popa, iar un locotenent și un soldat rus au fost loviți și răniți. 

Ȋn ziua de 25 Oct., pe șoseaua București – Urziceni, în pădurea Sinești din raza comunei Afumați, jud. Ilfov, patru ostași sovietici care treceau cu un autoturism fără număr, întâlnind pe numitul Vasile Boncu din București, l-au jefuit de suma de lei 188.500, ce-i avea asupra sa.

Aceiași ostași, în drum spre satul Șindrilița, situat tot pe șoseaua București – Urziceni, au jefuit pe locuitorul Mihail Cristea din comuna Afumați-Ilfov de suma de lei 17.000 și un ceas de mână.

Ȋn aceiași zi au călcat cu mașina pe soția fostului Consul Austriac, care a încetat din viață; victima este rudă cu Prințesa Sturdza.

Jandarmii împreună cu Poliția Militară Rusă plecând în urmărire, au reușit să-i rețină. Conduși la postul de jandarmi unde au fost percheziționați s-au găsit asupra lor sumele provenite din jaf, cum și ceasul de mână.

Ostașii sovietici lucrează la Uzinele Auto-Floreasca – București.

Ȋn noaptea de 28/29 Octovrie a.c., orele 22, numita Maria Șangarie a fost împușcată mortal prin imprudență de către soldatul sovietic Suscenco Gheorghe, de la Comandamentul Sovietic din Ivești. Cercetările se fac de șeful postului jandarmi Ivești și Comandamentul Sovietic din Ivești.

Ȋn ziua de 27 Oct., doi ostași sovietici cari pescuiau pe brațul Sf. Gheorghe, având ca barcagiu pe numitul Cașolapu Ion din orașul Tulcea, au mers spre agenția „Ceața”, care este situată la bifurcația brațului Sulina cu Sf. Gheorghe, la 12 km nord-est de orașul Tulcea, în raza comunei Prințul Carol.

Ajunși aici au fost somați de soldatul grănicer Roman Samoilă, care face parte din Pichetul de grăniceri „Samova” spre a-i controla. La somațiunile soldatului grănicer, cei doi ostași sovietici, fără nici un motiv, au tras trei focuri de armă asupra lui, împușcându-l mortal. Cadavrul a fost ridicat de compania Grăniceri din Tulcea, iar cazul se cercetează de Comandatul Companiei de Grăniceri respectiv. 

Ȋn seara zilei de 26 Octomvrie 1944, doi ofițeri și 7 soldați sovietici, de la Comandamentul Sovietic Puești – Tutova, urmărind pe primarul comunei Hălărești Paclia și secretarul acelei comune, pentru motivul că ar fi dezarmat un ostaș rus, au împușcat mortal pe tânărul Radoloviț Constantin din comuna Hălărești Paclia. S-au făcut cercetări și dresat acte în unire cu procurorul militar sovietic din Bârlad.

Trei țărani din Sighilete, executați prin împușcare

Ȋn seara zilei de 16 Octombrie 1944, un grup de 7-8 ostași sovietici au mers în comuna Sighilete, jud. Hunedoara și au luat cu forța de la locuitorii Gavrilă Teodor: un porc, iar de la Aron Teodor: un car cu boi cu tot.

La plecare au ridicat și luat cu ei pe locuitorii: Codac Ioan și Gavrilă Moise, (pre)cum și pe femeia Vasiu Rozalia, toți din aceeași localitate, pe care ducându-i într-o vale situată între comunele Sighilete și Fărnădia, i-au executat prin împușcare pe toți trei.

Ȋn dimineața zilei de 17 Octombrie, ostașii sovietici au dispărut. S-au luat măsuri de urmărire a lor, iar cazul a fost semnalat Comandamentului Militar Sovietic, precum și Parchetului Tribunal Hunedoara.            

12 zile mai târziu, Inspectoratul General al Jandarmeriei informa că: în urma cercetărilor făcute nu au putut fi identificați până în prezent ostașii sovietici care au săvârșit faptul, deoarece au dispărut cu coloana din care făceau parte.

Cadavrele celor trei au fost înhumate conform dispozițiunilor date de Parchetul Tribunalului Deva.

Se continuă urmărirea pentru identificarea autorilor prin Comandamentul Sovietic local.

Ucisă pentru bani, sub privirile fiicei

Ȋn seara zilei de 20/21 Octomvrie 1944, pe la orele 21-22, un număr de 3 ostași sovietici au mers la conacul d-lui general Sârghiescu, din satul Pogoanele – Buzău, unde, sub pretextul că sunt în urmărirea unor dezertori, au cerut să facă percheziție.

La conac găsind din întâmplare pe un ostaș rus, paznic al unei cirezi de vite, l-au împușcat mortal, cu un foc de revolver în cap.

După aceasta au cerut d-nei Eliza Zahariade, sora d-lui general Sârghiescu să le dea toți banii și aurul ce are.

Dându-le numai o parte din bani, numiții ostași au împușcat-o mortal, amenințând apoi pe fiica acesteia, ce era de față, ca să le dea toți banii. După ce li s-a dat suma de 2.000.000 lei, cum și lucrurile cele mai de preț din casă au legat-o și apoi au dispărut.

La fața locului s-au deplasat pentru cercetări un ofițer de la Legiunea jandarmi Buzău, cu un ofițer delegat din partea Comandamentului Sovietic Buzău, reușind să identifice pe autori, urmând ca în cursul nopții să fie arestați.

Ultimul drum spre casă al unui militar

Un grup de 130 soldați sovietici, ieșiți dintr-un spital, în drum spre front, au cartiruit în comuna Ucea de Sus, jud. Făgăraș.

Ȋn seara zilei de 29 Oct., câțiva dintre aceștia, între care era și un plutonier, singur mai mare în grad din grup, în stare de ebrietate, au mers la primărie, unde este cazat și postul de jandarmi, conduși de un basarabean de origine rus, care locuiește în această comună de câteva luni, ocupându-se cu tâmplăria. Aci au cerut notarului și șefului de post să le declare ce arme sunt în comună și cine sunt răuvoitori ai armatei sovietice. Discuțiunile au luat proporții, încât militarii ruși au tras focuri de armă în local.

Notarul și șeful de post au reușit să se sustragă, ieșind din local după ce sovieticii i-au luat pistolul șefului de post. După aceasta ostașii sovietici au ieșit din primărie, iar doi dintre aceștia, mergând pe drum în sat, au întâlnit un tânăr pe care l-au oprit, cerându-i să le arate ce are în traista ce o purta asupra lui.

Acesta nevoind să le arate, cei doi ruși l-au împușcat mortal în cap. Tânărul împușcat este militar activ din Centrul de Instrucție al Infanteriei și venise în comuna sa pentru 24 de ore. Legiunea Jandarmi Făgăraș a anunțat Comandamentul rus din Făgăraș, care împreună cu jandarmii au arestat pe doi ostași sovietici, făptuitori ai crimei.

Pedepsele pentru uciderea unui ofițer sovietic

Urmare la buletinul informativ no. 686 din 20 Octomvrie 1944, referitor la incidentul din comuna Cerăt, județul Dolj, care a avut loc în ziua de 18 Octomvrie 1944 și s-a terminat cu împușcarea mortală a unui ofițer sovietic, informăm:

Ȋn urma cercetărilor făcute au fost arestați și judecați de Curtea Marțială următorii:

- Un serg. major, anume Pârvu Constantin, și cu un caporal, din Regimentul 13 Dorobanți, condamnați la moarte;

- Patru ostași, tot din Regimentul 13 Dorobanți, condamnați la muncă silnică pe viață, iar alți 4 ostași, tot din aceeași unitate, la câte 4 ani temniță grea;

- Locuitorul Mitrea Ștefan, din comuna Cerăt, la 2 ani închisoare, pe motiv că a comunicat știri false la Divizia a 14-a;

- Medicul slt. Brândușan, la un an închisoare, pe motiv că a sustras de la cercetări pe serg. major Pârvu Constantin, trimițându-l la un spital din Ploești. 

(Arhiva Serviciului Român de Informații, fondul „D”, dosarul 10.953/1944)

Sursa: Colecția „Revista de Istorie Militară” – „Armata Roșie în România”, Documente (I), București, 1995

VA URMA: Ce bunuri a fost obligată România să restituie URSS, conform Convenției de Armistițiu, și ce-au mai luat rușii de la noi, în plus