ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conf. univ. dr. Avram Fițiu, de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca și unul dintre cei mai buni agronomi din România, spune că recenta măsură a autorităților de a limita și de a condiționa creșterea porcilor în gospodării s-a făcut la presiunea complexelor industriale chinezești.

„La noi, porcul crescut în gospodăriile populației (Bazna, Mangalița, Strei) deranjează complexele industriale chinezești (și nu numai) ce produc un porc, numit și porcul săracului (colesterol LDL) și fac lobby pentru interzicerea vânzării porcului țăranului!”, a scris el.

Avram Fițiu susține că în Franța, cel mai scump jambon provine de la porcul Negru de Bigorre, crescut în aer liber, în sistem ecologic. Reputatul agronom propune românilor o petiție prin care 100.000 de oameni să se strângă pentru apărarea acestei ocupații tradiționale.

„Suntem în stare să ne adunăm 100 000 de români ca să semnăm o petiție de apărare a acestei ocupații tradiționale, și a unei afaceri pe măsură sau ne punem pofta în cui, dacă nu distribuim?”, s-a întrebat el.

ActiveNews a scris despre decizia ANSVSA și a Ministerului Agriculturii de a condiționa creșterea porcilor în gospodării de îndeplinirea unor condiții, între care „înlăturarea animalelor din alte specii, precum bovine, ovine, caprine”.

Ministerul Agriculturii a propus, anul trecut, o clasificare a exploatațiilor de creștere a porcilor potrivit căreia porcii crescuți în fermele de subzistență (exploatații cu cel mult 5 capete de porci) să fie destinați autoconsumului, fiind interzisă comercializarea acestora.


Surse din Ministerul Agriculturii au declarat, la momentul respectiv, în exclusivitate pentru ActiveNews, că măsura a fost luată ca urmare a unei recomandări făcute României de o misiune de audit CE.