ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Mihai Tudose și cabinetul pe care îl conduce dau dovadă de un analfabetism economic feroce, iar lupta acestora cu fondurile de pensii private ascunde interesul lor de a face rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense la care s-au înhămat, transmite Asociația Participanților în Fondurile de Pensii și Fondurile de Investiții. 

Reprezentanții PFP s-au arătat stupefiați de declarațiile lui Tudose, dar și a altor guvernanți, potrivit cărora statul este un mai bun administrator al pensiilor decât privatul. 

„PFP consideră că actualul Guvem, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce, ale cărui consecințe nefaste vor afecta în mod extrem de grav atât economia României în ansamblu, cât și pe fiecare român. Căci ce altă exprimare decât „analfabetism economic” putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului „randament” în relație cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? Sau, simplu spus, care cheltuiește mult mai mult decât câștigă? Informațiile sunt pretutindeni, la un click distanță: sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoarea în cifre a deficitului anual atinge cote amețitoare, de chiar 15 miliarde let (aproximativ 3,5 miliarde euro). Apoi, este inimaginabilă folosirea cuvântului „randament” în relație cu un sistem care nu investește nimic din sumele colectate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiției, precum la Pilonul 2)”, transmite Asociația, citată de Adevărul. 

PFP mai atrage atenția că fondul de pensii administrat de stat nu are cum să aibă randament, cum susține Tudose, tocmai pentru că nu investește niciun ban și tot ce produce consumă instant, ba chiar se și împrumută: 

„Ne este imposibil să înțelegem cum prim-ministrul și Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuțiile sociale plătite de salariații actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie. Nu există nici o acumulare, nici o învestire a banilor din sistemul de pensii în beneficiul actualilor salariați sau pensionari. Altfel spus, tot ce se produce se consumă instant și, pentru a acoperi deficitul, se mai iau și împrumuturi”. 

Asociația îl mai acuză pe premier că jignește pur și simplu inteligența viitorilor pensionari.

PFP mai transmite că Guvernul nu este interesat de binele pensionarilor sau de randamentul Pilonului II de pensii, ci vrea doar să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile la care s-a înhămat: 

„În realitate, Guvernul nu este interesat nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul așa-zis inferior al fondurilor de pensii tip Pilon 2. Altfel, am fi auzit discuții despre modalități de îmbunătățire a activității acestor fonduri, pentru a le ajuta să obțină randamente superioare. Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal și cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă. Situația este foarte simplă, de asemenea: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul dorește să îi preia. Și dacă măsurile radicale de tipul naționalizării/desființării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicații pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părți a lor”.