ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alertă la toate vămile României pentru a bloca eventuale încercări de intrare în țară a unor transporturi de gunoaie ambalate. Gunoiul aparține Italiei, dar nu îl mai vor la ei în țară.

O firmă românească, ECO SUD, a promis că îi va scăpa pe italieni de o parte din sutele de mii de tone de deșeuri adunate într-un depozit aflat la 25 de kilometri de Napoli. Firma românească a ajuns să aibă responsabilitatea acestor deșeuri printr-un contract cu un partener italian.

„Am oferit serviciile noastre unei firme care a participat la licitație, noi să oferim serviciul de tratare și depozitare a deșeurilor în depozitele noastre, respectiv în depozitul Vidra”, a explicat Cristiana Varășteanu, avocatul firmei ECO SUD.

Vestea ca italienii și-ar putea arunca gunoiul în România a ajuns și în presa din peninsulă. Un ziar românesc a tras semnalul de alarmă acum două săptămâni, lansând către Guvernul de la București întrebarea dacă ascunde gunoiul sub preș. Câteva zile mai târziu, Guvernul României a negat, pe pagina sa de Facebook, o asemenea posibilitate. Executivul a spus că știrea este falsă și că deșeurile nu vor fi aduse în România.

Ministerul Mediului spune că până acum nu a primit nicio notificare din partea firmei ori din partea statului italian, cum ar cere legislația europeană. Fapt recunoscut și de reprezentanții societății românești.

„Nu s-a demarat încă procedura de transfer al deșeurilor. Deci până acum nu am adus nici măcar un deșeu din nici un stat. În măsura în care această notificare va fi aprobată de către statul român noi vom primi aceste deșeuri”, a adăugat avocatul companiei, citat de digi24.ro.

Legislația europeană permite eliberarea unui aviz pentru mutarea unor deșeuri dintr- un stat comunitar în altul doar pentru valorificarea deșeurilor verzi, adică pentru reciclare, activitate pentru care firma ECO SUD nu are autorizație.

Compania respinge acuzațiile și spune că toate activitățile sale sunt legale.

„Compania noastră dispune și de alte disponibilități de eliminare a materialelor (...) în Bulgaria, Albania și Portugalia, la acestea două din urmă chiar transportând acest tip de materiale”, se arată într-un comunicat al ECO SUD.