ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul Hunedoara a decis joi, 7 ianuarie, intrarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH ) în insolvență, administratorul judiciar fiind desemnat GMC SPRL Craiova.

Scopul înființării Complexului Energetic Hunedoara a fost acela de a se renunța la Compania Națională a Huilei, cel mai mare restanțier la statul român, însă în doar doi ani de funcționare, CEH a ajuns să devină ea însăși o mare datornică la bugetele statului.

CEH înregistra la finele lunii martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în suma de 432,8 milioane lei. La sfârșitul anului 2014, CEH raporta pierderi de 356 milioane lei. CEH produce curentul cu cheltuieli uriașe, cele mai mari din țară, iar cărbunele din Valea Jiului nu poate fi transportat mai mult de 100 de km din rațiuni economice. Singurele centrale unde poate fi ars sunt tocmai cele două deținute de CEH: Mintia și Paroșeni.

Complexul Energetic Hunedoara a depus la finele lunii decembrie 2015 la Tribunalul Hunedoara o cerere pentru deschiderea procedurii de intrare în insolvență.

"Aceasta a fost singura măsură care se putea lua pentru evitarea intrării companiei în faliment. Există 19 cereri de intrare în insolvență depuse împotriva Complexului Energetic Hunedoara, iar aceasta era singura formă de protecție pentru a propune un plan de restructurare și de reorganizare a companiei", au precizat, pentru Agerpres, reprezentanții Ministerului Energiei.

"Aceasta a fost singura măsură care se putea lua pentru evitarea intrării companiei în faliment. Există 19 cereri de intrare în insolvență depuse împotriva Complexului Energetic Hunedoara, iar aceasta era singura formă de protecție pentru a propune un plan de restructurare și de reorganizare a companiei", au declarat reprezentanți ai Ministerului Energiei, citați de Agerpres.

În cadrul CEH lucrează circa 6.400 de angajați la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.