ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marile companii din Europa şi SUA, cu câteva excepţii, evită să vină în România. Cu toate acestea, ţara noastră este preferată de anumiţi investitori, mai ales cei din industria textilă. 

În acest domeniu România are forţă de muncă calificată, dar aceasta este prost plătită. Astfel, aproape 140.00 de români muncesc pentru branduri internaţionale precum Zara, H&M, Max Mara sau Moncler, ceea ce face din croitorie a 10-a meserie din ţară. Din păcate, nivelul de salarizare nu este singurul aspect negativ din această industrie.

Dacă urmăriţi emisiunile tv de la numite posturi, veţi vedea reportaje interesante despre modul în care marile branduri de haine din lume produc hainele în Asia. Veţi vedea în ce condiţii sunt produse tricourile pe care occidentalii plătesc sute de euro. Ei bine, România nu e chiar atât de departe. 

Horia Niţă, reprezentant Cartel Alfa, spune în Adevarul că a primit o reclamaţie de la o membră de sindicat care prezenta situaţia dramatică a muncitoarelor dintr-o fabrică din Iaşi. Potrivit acestuia, muncitoarele nu aveau voie să meargă la toaletă în timpul programului şi erau nevoite să poarte scutece. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane, în parteneriat cu Equipo de Investigation Laboral din Salvador, fundaţie care militează pentru drepturile muncitorilor din fabrici. 

Niţă nu a specificat numele companiei şi nici perioada când s-a întâmplat acest abuz.