ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația economică a României va fi catastrofală, susține analistul și fostul ministru, Ilie Șerbănescu. Acesta afirmă că va urma un val de șomaj masiv, cauzat de revenirea în țară a un milion de oameni din diaspora, care va duce la „pulverizarea” afacerilor mici și mijlocii.

„Băncile finanțează economia românească doar în proporție de 8%, așa că nu se pune problema de amânări la rate pentru firme, poate pentru populație, dacă statul va suporta o parte din rambursare. Oricum, de acum încolo băncile nu vor mai da credite populației. Așa vor face și multinaționalele, nu mai au comenzi, vor da afară oamenii. Iar firmele mici de la noi, gen SRL, PFA, vor fi terminate, pulverizate. Vom avea două milioane de șomeri în două săptămâni, un milion de aici și un milion din așa-zisa diaspora, fără fond de șomaj, care a fost aproape desființat în ultimii ani”, a spus el, citat de cotidianul Național.

Ilie Șerbănescu spune că soarta economică a României este în mâna multinaționalelor, care vor impune măsuri favorabile lor, nu României.

„Suntem o biată colonie, nu mai avem ce să facem acum. Jumătate din economie este în proprietatea străinilor, iar toate multinaționalele astea vor face ce vor ele, ce va fi în interesul lor. Dacă nu vor mai avea nevoie, vor pleca, unii vor pleca cu hala în spate. Problema este că nu mai avem nici bani să începem acum să sprijinim vreo activitate economică în România, pentru că multinaționalele ne-au luat și banii”, a continuat el, adăugând că „dacă din toate proprietățile strategice, niciuna nu este românească pot să trag concluzia că suntem o colonie. Suntem în capitalism și decide proprietarul. Eu sunt foarte realist, în momentul în care nu ai proprietate, nu ai nicio putere de a face ceva”

Șerbănescu crede că ceea ce s-a întâmplat în 2008 „nici nu a fost criză față de ceea ce urmează”. Din păcate, afirmă fostul ministru, soarta românilor depinde de străini.

„Criza economică din 2008 nici nu a fost criză față de ceea ce urmează. Este prima criză din capitalism care are loc pe fondul dobânzilor negative, care înseamnă banul fără cost, asta este nucleară. Coronavirusul vine doar să impulsioneze prăbușirea economică la nivel mondial. Noi înfruntăm această prăbușire de pe aliniamentele unei colonii. În 2008 nu vândusem tot, însă între timp am vândut tot. Ce ne așteaptă de acum încolo? Depinde de ce vor dori stăpânii noștri, pentru că, din păcate, nu avem un singur stăpân, avem mai mulți, care se calcă în picioare unii pe alții să ne hărtănească cât mai mult și cât mai repede. În 2008, trebuie spus, nu a fost niciun fel de criză, a fost o invenție ca să își ia banii înapoi cele 11 bănci care băgaseră niște bani în România ca să ne cumpere. Și și-au luat 20 de miliarde de euro, pe care i-au trimis acasă la ei, prin așa-zisa inițiativă de la Viena. Iar chestia asta se vede în datoria publică pe care o plătim noi, restul sunt povești”, a încheiat Șerbănescu potrivit sursei citate.