ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la 1 ianuarie 2018 România are cea mai mare creș­tere procentuală, de 31%, a salariului minim brut pe economie din Europa Centrală și de Est, dar net, creș­terea este mult mai mică.

Cu un salariu minim brut de 413 euro (1.900 de lei) pe lună, adică 252 de euro net, România se află în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Bulgaria este pe ultimul loc cu un salariu minim net de 226 de euro pe lună.

Dacă un angajat român câștigă net 252 de euro, ca salariu minim, un salariat din Ungaria are cu 40 de euro mai mult, în timp ce unul din Cehia are cu 165 de euro peste nivelul de pe piața locală. Prin comparație, un salariat polonez câștigă cu 113 euro mai mult decât un român plătit cu minimul pe economie.

Mădălina Racovițan răspunde la întrebarea care îi frământă pe mulți români: În cât timp va ajunge salariul minim din România la un nivel comparabil cu cel din Polonia sau Cehia?
 
„Acest lucru este dificil de estimat. Considerăm că la acest moment România ar trebui să se concentreze nu atât pe valoarea salariului minim, cât pe corelarea creșterii acestuia cu o creștere a productivității muncii și cu o creștere economică sustenabilă", a spus Mădălina Racovițan, tax partner la firma de audit și consultanță fiscală KPMG România, pentru Zf.