ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe măsură ce Marea Britanie se pregătește de Ziua Comemorării sau Ziua Armistițiului, când sunt comemorate sacrificiile celor care au murit în Marele Război, supușii Reginei sunt amenințați de un alt război. Cel ideologic. 

O elevă de la un colegiu canadian a fost suspendată după ce a refuzat să poarte un mac LGBT, considerându-l „lipsit de respect” , pentru Ziua Comemorării, care este marcată la 11 noiembrie. Și asta pentru că, în acest an a apărut macul  curcubeu, o variantă a macului roșu tradițional,  simbol utilizat în Marea Britanie și Commonwealth pentru marcarea armistițiului care a pus capăt ostilităților în Primul Război Mondial. Un mac curcubeu care acum se dorește să „onoreze” și comunitatea LGBTQ, scrie news.com. au.

Într-o postare pe Twitter, Cyara Bird a descris incidentul care a avut-o ca protagonistă pe vara sa Natalie, de 17 ani, studentă la Stonewall Collegiate Institute din Manitoba.

”Verișoara mea, în vârstă de 17 ani, a fost suspendată astăzi ... vreți să știți de ce? Profesorul ei de la cor a cerut ca membrii corului să poarte maci curcubeu în timpul spectacolului organizat de Ziua Veteranilor. Și ea și un alt student au refuzat și amândoi au fost suspendați pentru „discursul urii”, a scris Cyara.

Ulterior, un site local a scris că cei doi ar fi fost suspendați pentru că au lipit un afiș în care condamnau purtarea macului curcubeu.

Nu am văzut niciodată ceva atât de lipsit de respect. Ce legătură are LGBTQ cu războiul? Roșul reprezintă sângele, negrul reprezintă văduvele și pe cei dragi, iar verdele reprezintă pământul pe care s-a vărsat sângele. Nu schimbați macul!”, se spunea în afișul care a deranjat conducerea liceului.

„Aveți o lună întreagă dedicată comunității LGBTQ, dar oamenii care au făcut în mod legitim diferența și au murit, astfel încât noi să putem trăi azi decent, au doar o singură zi”, se mai spunea în afiș.

Într-o declarație pentru site-ul The Post Millennial, studenta a povestit că „totul a începu când profesorii și unii studenți au spus că ar trebui să purtăm macul curcubeu”. Fata a început să printeze afișul respectiv, pe care l-a agățat în mai multe săli de clasă, dar pe care, mai apoi, profesorii au început să le dea jos. „M-au acuzat apoi că am un discurs al urii și că pun în pericol siguranța fizică a studenților LGBT)”, a spus ea.

Ziua Comemorării, numită și Ziua Macului sau Ziua Armistițiului este celebrată, prin tradiție, în Marea Britanie în preajma datei de 11 noiembrie, când s-a semnat armistițiul care a pus capăt, în 1918, Primului Război Mondial. Englezii poartă în această zi un mac roșu în piept, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Marele Război.

Ziua Armistițiului reprezintă o ocazie a Marii Britanii și a Commonwealthului de a comemora rolul jucat și sacrificiile făcute de către militarii și civilii în cele două războaie mondiale și a conflictelor adiacente.

Macii sunt folosiți la ceremoniile de comemorare a victimelor Primului Război Mondial, în special în Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă, încă din anii '20. Tradiția a fost inspirată de poemul „In Flanders Fields” (n.r.:  În câmpurile Flandrei,), scris de canadianul John McCrae, care a luat parte la a doua bătălie de la Ypres, din Flandra, și a decedat în 1918, la Boulogne-sur-Mer, în Franța. Legiunea Rgală Britanică împarte flori de mac artificiale populației, în schimbul unor donații simbolice, care merg către veteranii de război și către personalul militar activ.