ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această săptămână poliția chineză a demolat una dintre cele mai mari biserici creștine din țară, utilizând buldozere și dinamită pentru a culca la pământ o clădire ce reprezenta locul de întrunire și rugăciune a peste 50,000 de creștini.

Biserica Golden Lampstand din provincia Shanxi a fost una dintre cele două biserici creștine demolate de către autoritățile de la Beijing în ultima perioadă, parte din ceea ce unii critici au caracterizat a fi o politică la nivel național de a reglementa viața spirituală în China.   

În mandatul președintelui Xi Jinping, autoritățile chineze au distrus mai multe biserici sau doar au îndepărtat turnurile și crucile acestora, parte a unei campanii ce reflectă, ceea ce New York Times a caracterizat a fi, „o teamă adâncă a Partidului Comunist Chinez (PCC) ce vede în Creștinism, înțeles ca o filosofie occidentală, o amenințare la adresa autorității partidului”.   

Cotidianul de stat chinez, Global Times, a descris demolarea acestei biserici ca fiind parte din campania autorităților locale „de a demola clădirile construite ilegal”, citând un oficial ce a susținut că biserica a fost construită în mod „secret”, fără autorizațiile necesare, și a cărei construcție a fost „deghizată” inițial într-un depozit.   

Membri acestei biserici însă au avut însă mai multe confruntări cu autoritățile chineze, inclusiv în anul 2009, atunci când poliția a confiscat Bibliile acestora și a încarcerat o parte dintre liderii acestei comunități religioase.   

ChinaAid, o organizație non-guvernamentală americană ce monitorizează libertatea religioasă din China, a anunțat că Poliția Armată Populară, o organizație paramilitară națională, a detonat mai multe încărcături explozibile în subsolul bisericii, distrugând astfel întreaga clădire.   

„Persecuția constantă la care a fost supusă Biserica Golden Lampstand demonstrează că autoritățile chineze nu au niciun respect pentru libertatea religioasă sau drepturile omului”, a afirmat Bob Fu, fondatorul acestei comunități.   

Organizația ChinaAid a susținut că această biserică a fost construită de către un cuplu de creștini evangheliști, Wang Xiaoguang și Yang Rongli, cu ajutorul donațiilor de aproape 3 milioane de dolari venite din partea comunității creștine locale, specificând însă că biserica nu a fost înregistrată la autoritățile locale, după cum prevede legislația chineză. 

Oficial, cetățenii Chinei au dreptul de a practica orice religie doresc, însă în realitate, autoritățile centrale își exercită dreptul de a interzice anumite grupări religioase iar pastorii și preoții trebuie să adere la un set de reguli stricte impuse de către guvernul de la Beijing. Tocmai această politică restrictivă a dat naștere la acest tip de biserici, ce funcționează independent de canalele oficiale.   

În data de 27 decembrie a anului trecut, autoritățile au demolat o biserică catolică din provincia Shaanxi, după cum relatează aceeași organizație ChinaAid. Conform cotidianului The Guardian, această biserică fusese construită în urmă cu 20 de ani.   

În prezent, în China trăiesc peste 60 de milioane de creștini, dintre care cel puțin jumătate sunt afiliați la biserici ce nu sunt înregistrate la autoritățile locale.   

„Inima mea a fost cuprinsă de tristețe să văd cum această biserică a fost demolată, iar acum îmi este teamă ca acest lucru să nu se întâmple la tot mai multe biserici, inclusiv a mea”, a declarat pentru The Guardian un preot al unei alte biserici ce a fost martor la acest eveniment.