ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În țările occidentale, în special în Uniunea Europeană, Pandemia Covid-19 a expus deficiențele sistemelor de sănătate, cauzate de politicile liberale care au redus fondurile pentru sănătatea publică prin privarea personalului medical de instrumente și echipamente medicale, dar și prin lipsa paturilor.
 
Față de această situație, cu care s-au confruntat medici din Italia, Franța sau Belgia, duminică un protest pașnic, dar usturător, care face cât o mie de cuvinte, a avut loc  la Spitalul ST Pierre din Bruxelles.

Medicii, infirmierii și alți membri ai personalului medical s-au aliniat la intrarea în spitalul Saint Pierre din Bruxelles când  șefa guvernului, Sophie Wilmes, a sosit și i-au întors ostentativ spatele la apropierea mașinii oficiale.

Personalul a protestat astfel împotriva lipsei de resurse a spitalelor și a decretelor oficiale care pot să-i oblige să lucreze dacă criza de COVID-19 o cere, potrivit presei belgiene.„Politicul întoarce spatele constant cererilor noastre de ajutor”, a declarat un infirmier, sub rezerva anonimatului, la radioteleviziunea publică RTBF. „Echipele au personal insuficient, iar rezultatele dovedesc asta. Cerem ca meseria să fie revalorizată”, spune el.

Un purtător de cuvânt al șefei executivului a indicat că aceasta a vorbit timp de 40 de minute cu reprezentanți ai protestatarilor și că atmosfera în interiorul spitalului a fost mai cordială.

„Situația sanitară, protecția, încărcătura mentală, valorizarea meseriei, finanțarea asistenței medicale, niciun subiect nu a fost ocolit”, a scris șefa guvernului într-o postare pe Twitter.

Belgia a fost lovită dur de pandemie, cu o rată deceselor printre cele mai ridicate în lume. Dar contaminarea pare să fi încetinit și țara începe să-și ridice măsurile de izolare.Potrivit ultimelor cifre oficiale, difuzate duminică, Belgia – care are 11,5 milioane de locuitori – a înregistrat 55.280 de cazuri confirmate de COVID-19 și 9.052 decese.