ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Barack Obama a avut ultima întâlnire în calitate de președinte al SUA cu omologul său chinez Xi Jinping, în Peru, la summitul Asia-Pacific. Cei doi au discutat despre ce se va întâmpla începând cu anul următor, după ce Donald Trump se va instala la Casa Albă. China s-a arătat dispusă să-și deschidă și mai mult economia, iar liderul de la Beijing a dat de înțeles că țara sa poate ocupa fără probleme locul lăsat liber de Statele Unite pe arena internațională, în cazul în care miliardarul republican își va respecta promisiunile și va promova protecționismul economic, ceea ce înseamnă că importurile vor fi limitate drastic.

„În ultimii trei ani și jumătate, ne-am întâlnit de nouă ori. Aceasta va fi ultima mea întâlnire în calitate de președinte cu președintele Xi, așa că profit de ocazie pentru a sublinia ceea ce am făcut împreună pentru a construi un set de relații bilaterale mai durabil și mai productiv. Relația dintre țările noastre are consecințe pentru restul lumii”, a arătat Barack Obama.


Relația dintre China și Statele Unite, tensionată pe alocuri, dar stabilă, are toate șansele să fie dată complet peste cap după ce Donald Trump va veni la Casa Albă.

„Ne întâlnim la un moment de cotitură în relația China - Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, președintele Chinei, Xi Jinping.

Donald Trump a acuzat Beijingul că a furat locuri de muncă de la americani și că își manipulează moneda pentru a ajuta exporturile. În plus, Parteneriatul Trans-Pacific - cel mai ambițios acord comercial propus vreodată de Statele Unite și unul dintre obiectivele administrației Obama, ce include 12 țări din zona Asia-Pacific, dar nu și China -, este ca și eșuat. Barack Obama a anunțat deja că nu va încerca să treacă documentul prin Congres până la finalul mandatului său, tocmai pentru că va fi urmat în funcție de Donald Trump, care nu susține liberul-schimb.

China are deja pregătit un tratat asemănător, dar care nu include deocamdată țări americane, în eventualitatea în care noua administrație americană va alege să închidă SUA în fața comerțului internațional.

„China este gata să dea un impuls nou cooperării economice regionale și creșterii economice în regiunea Asia-Pacific”, a asigurat liderul chinez.

Totuși, unii semnatari ai Parteneriatului Trans-Pacific spun că este prea devreme pentru a trage concluzii despre Donald Trump, deoarece chiar și Barack Obama era sceptic în legătură cu acest tratat atunci când a fost ales.