ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul cineast Terry Gilliam i-a ironizat pe adepții teoriei genului, în timpul unei apariții la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary din 2018, în care regizorul a fost prezent cu pelicula „The Man Who Killed Don Quixote”, scrie The Guardian.
 
Gilliam a spus că nu mai vrea să fie alb, ironizând astfel comentariile făcute de un fost realizator BBC, Shane Allen, care afirma recent că  grupul umoristic britanic Monty Python, din care a făcut parte Gilliam, nu ar fi acceptabil astăzi, deoarece membrii săi sunt „prea albi”.

„Dacă ar fi ca azi să fie alcătuit un astfel de grup, nu ar mai fi șase personaje, toate albe", a declarat Allen pentru The Times. „Va fi o gamă variată de oameni care reflectă lumea modernă și care au ceva de spus, diferit, ce nu am mai văzut până acum", a continuat acesta.


Rugat să comenteze aceste afirmații, Gilliam a replicat:

„Nu mai sunt un bărbat alb, ci sunt o lesbiană neagră", a spus Gilliam. „Dar serios, e chiar nebun. E adevărat ca la BBC aproape fiecare grup mic de oameni de pe această planetă trebuie să fie reprezentat în tot ceea ce ei transmit. De fapt, am avut parte și de diversitate, pentru că dintre cei șase membri ai Monty Python unul era homosexual și unul american. Abia mai târziu am acceptat cetățenia britanică, din fericire înainte de Brexit”, a spus Gilliam referindu-se în ceea ce privește cetățenia la el însuși, cineastul fiind de origine americană.

Gilliam a mai spus că afirmațiile lui Allen aproape că l-au făcut să plângă, pentru că asta înseamnă că nu mai e potrivit ca șase comici albi să-și unească forțele. Cineastul a glumit pe seama celor spuse de fostul realizator BBC, explicând și că nu mai vrea să fie alb, din moment ce albii sunt făcuți țapi ispășitori pentru toate problemele lumii.

„Aproape că mi-au dat lacrimile și m-am enervat pentru că șase bărbați albi din Marea Britanie, actori de comedie, nu pot fi împreună, și că acum avem nevoie de unul de acolo, unul de dincolo. Avem nevoie ca toți să fie reprezentați", a spus Gilliam. „Asta-i o tâmpenie. Și trebuie să spun: nu mai vreau să fiu alb, un bărbat alb! Nu mai vreau să fiu învinovățit pentru tot ceea ce este greșit în lume. Spun acum lumii că sunt o lesbiană neagră”.

Terry Gilliam este unul dintre cei mai îndrăzneți regizori contemporani, având întotdeauna curajul să sfideze convențiile și să experimenteze. Apreciat la nivel internațional pentru lungmetraje precum „Brazil”, nominalizat pentru cel mai bun scenariu adaptat la gala Oscar din 1986, „Regele pescar", câștigător al premiului Leul de Argint la Veneția în 1991, și „Armata celor 12 maimuțe" , Gilliam este cunoscut pentru filmele lui, de obicei comedii negre existențialiste care iau o turnură tragicomică.