ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană intenționează să extindă lista cu informațiile necesare pentru cărțile de identitate ale cetățenilor statelor membre ale UE și să ceară ca datele biometrice, inclusiv amprentele. Așa a declarat Dimitris Avramopoulos, Comisarul UE pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, într-un interviu  pentru publicația germană Welt, citată de  112.international.com.

El a precizat că lista propunerilor de securitate a cărților de identitate va fi prezentată marți la Bruxelles. Inclusiv propunea privind introducerea datelor biometrice ale cetățenilor în cărțile de identitate.

Amprentarea obligatorie în cardurile de identitate este justificată de Comisia Europeană ca o măsură de contracarare a terorismului în UE. 

Amprentarea și alte elemente biometrice urmează să fie obligatorii pentru toate cărțile de identitate din Uniunea Europeană. Aceste măsuri sunt deja necesare pentru pașapoartele UE, alături de fotografiile biometrice.

"Trebuie să strângem șurubul până când nu mai există spațiu pentru teroriști și infractori, până când aceștia vor rămâne fără mijloace de a lansa atacuri”, a precizat Avramopoulos pentru Die Welt.

Guvernul german a aprobat inițiativa, precizând că amprentarea obligatorie a cetățenilor ar putea oferi un „nivel suplimentar de securitate”.

În prezent, includerea amprentelor în cărțile de identitate este opțională în blocul european. Unele țări, precum Marea Britanie, nu au cărți de identitate.