ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În zilele de 3 și 4 februarie, la Roma, și-au dat întâlnire principalii actori naționaliști și conservatori europeni, la cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Conservatorismului.  Printre invitați, premierul ungar Viktor Orban, Marine Le Pen, lidera formațiunii naționaliste franceze Adunarea Națională, și Marion Marechal, nepoata acesteia. Italia a fost reprezentată de Giorgia Meloni, lidera formațiunii naționaliste ”Frații Italiei”, marele absent fiind fostul vicepremier Matteo Salvini, președintele partidului Liga. 
 
Tema Conferinței Naționale a Conservatorismului , organizată de fundația Nazione Futura, o mișcare apropiată Ligii lui Matteo Salvini, a fost „Dumnezeu, onoare, țară: președintele Ronald Reagan, Papa Ioan-Paul al II-lea și libertatea națiunilor”. Eveniment menit să aducă împreună toți suveraniștii și conservatorii europeni, într-un  moment în care, așa cum se spune în mesajul organizatorilor, ”Europa se află la răscruce”.

„Organizarea unui eveniment internațional, cum e Conferința Națională a Conservatorismului reprezintă o recunoaștere importantă pentru Viitorul Națiunilor”, a declarat Francesco Giubilei, președintele  organizației Nazione Futura.

Găzduirea unui astfel de eveniment la Roma înseamnă să ne situăm în centrul dezbaterii mondiale despre rolul națiunii și faptul că Italia a fost aleasă ca a doua națiune din lume, după evenimentul din această vară, de la Washington, ne stimulează să continuăm activitatea noastră de răspândire a gândirii conservatoare”, a mai spus acesta.

Participanții au avut mai multe subiecte pe agenda dezbaterilor. „Azi toată lumea știe că Europa este la răscruce. Amploarea naționalismului în Europa, Statele Unite și în întreaga lume democratică este văzută de mulți drept o amenințare pentru ordinea liberală postbelică. Unii consideră însă că accentul reînnoit pe patriotism și pe libertatea națiunilor este o continuare a celor mai bune tradiții politice ale secolului trecut. Așadar, noul conservatorism național este o amenințare sau, dimpotrivă, e o virtute?”, a fost una dintre chestiunile abordate în cadrul conferinței la care s-a căutatr răspuns. 

Organizatorii au ținut să amintească faptul că 2020  este anul centenarului nașterii Papei Ioan Paul al II-lea, conferința de la Roma subliniind  alianța istorică dintre un președinte american și un papă polonez care a învins comunismul și a reușit să restabilească independența națională, autodeterminarea și libertatea religioasă în Europa de Est după 1989.

De asemenea, s-a vorbit despre ceea ce se întămplă azi, analizându-se „soarta independenței naționale, a autodeterminării și a libertății religioase sub stăpânirea Uniunii Europene”. În special, se căuta răspunsul la întrebarea: libertatea națiunilor promise cu o generație în urmă mai este încă valabilă? Și dacă da, ce trebuie făcut pentru realizarea acestui ideal?”.
 
Este a doua ediție a conferinței, după cea organizată în iulie 2019 la Washington, și la care au luat parte lideri politici conservatori, intelectuali și jurnaliști precum John Bolton, Tucker Carlson, Peter Thiel.