ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tradiția de Bobotează se păstrează cu sfințenie într-o localitate din Bulgaria, unde bărbați curajoși se aruncă în apa înghețată sloi pentru a scoate Crucea. 

Zeci de bărbați din orașul Kalofer din Bulgaria s-au aruncat în apele înghețate ale râului Tundja și s-au prins într-o horă tradițională, printre sloiurile de gheata, pentru a celebra sărbătoarea Botezului Domnului.

Bărbații, îmbrăcați în costume tradiționale, au intrat în apa înghețată pentru a scoate Crucea aruncată de preot, pe care mai apoi au dat-o celui mai tânăr dintre participanți, conform tradiției. Bărbații au început apoi să danseze și să cânte la tobă și cimpoi melodii populare bulgărești. Conform tradiției, cei care participă la scoaterea Crucii din apa înghețată vor fi sănătoși tot anul.
 
În ajunul sărbătorii de Bobotează, bărbații care iau parte la acest ritual se adună la casa primarului pentru a se pregăti cum trebuie pentru ziua cea mare.
Tradiția din Kalofer este o variațiune a sărbătoririi tradiționale a Bobotezei în Bulgaria, și care constă în aruncarea Crucii în apă (lac, râu sau mare), pentru ca mai apoi tinerii să intre să o scoată, scrie Novinite. La Kalofer, cel care scoate Crucea din apele înghețate o înmânează apoi celui mai tânăr dintre participanți.