ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14.06 / 23:00  
 
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat vineri o anchetă „independentă” pentru identificarea autorilor atacurilor de joi împotriva a două vase petroliere în Marea Oman, imputate de Statele Unite Iranului, care neagă orice implicare, potrivit Agerpres.

„Este foarte important să cunoaștem adevărul. Este foarte important ca responsabilitățile să fie clarificate (...) Desigur, acest lucru se poate face numai dacă o entitate independentă poate verifica faptele”, a declarat secretarul general al ONU după o întâlnire cu secretarul general al Ligii Arabe, precizând că nu are autoritatea de a declanșa o astfel de anchetă. O decizie în acest sens trebuie adoptată la nivelul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ 
Două petroliere, unul norvegian și altul japonez, au fost atacate joi dimineață în Golful Oman, la intrarea în Golful Persic, după ce alte atacuri vizaseră patru nave în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite, cu câteva săptămâni în urmă. S.U.A au atribuit atacurile Iranului, însă acesta a negat orice responsabilitate, informează Mediafax

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a acuzat Iranul de „un asalt flagrant” asupra celor două petroliere din Golful Oman, motivându-și afirmația pe analiza tipului de arme folosite.

„Din verificările Guvernului S.U.A., Iranul este responsabil pentru atacurile care au avut loc astăzi în Golful Oman. Am ajuns la această concluzie pa baza informațiilor primite de la servicile secrete, analiza armelor folosite, nivelul de expertiză necesar pentru executarea unei astfel de operațiuni – care seamănă cu atacuri recente din partea Iranului – și din faptul că nu există alt grup care operează în apropiere și care să aibă resursele pentru a comite o acțiune atât de sofisticată”, a declarat Mike Pompeo joi în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Pro TV

Consiliul de Securitate al O.N.U. s-a reunit de urgență, joi, la solicitarea Statelor Unite. 

„Condamn orice atac asupra navelor civile”, a declarat joi secretarul general al O.N.U., Antonio Guterres, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al O.N.U. privind cooperarea dintre Națiunile Unite și Liga Arabă. Guterres a cerut „stabilirea faptelor” și a „responsabilităților”, atrăgând atenția că Lumea nu-și poate permite un război în Golf.

„Țintirea petrolierelor și atacurile în centrul Arabiei Saudite cu rachete, așa cum am văzut în urmă cu două zile, reprezintă o evoluție periculoasă. Aceasta trebuie să determine Consiliul de Securitate să acționeze împotriva celor care sunt responsabili, pentru a menține securitatea și stabilitatea în regiune”, a declarat, la rândul lui, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, acuzând că „unele părți din regiune încearcă să aprindă focul”.

Cu o lună în urmă, alte patru nave, dintre care trei petroliere, fuseseră atacate în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), autoritățile emiriene ajungând la concluzia că în spatele acelor atacuri s-ar afla un „actor-stat”, fără a-l numi precis.