ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe măsură ce lumea investițiilor continuă să îmbrățișeze criteriile ESG (factori de mediu, sociali si de guvernanță corporativă care să reflecte gradul aderării la politicile „zero emisii”), miliardarul Elon Musk consideră că lumea este mințită și că, în final, investitorul mediu va fi cel mai afectat.

„Practic, facem ceva bizar, cum ar fi un comunism rebranduit, așa cum sunt mare parte din criteriile ESG, care trebuie aplicate corporațiilor din America, fără știrea acționarilor actuali, ceea ce se întâmplă, de fapt”, a declarat Musk în timpul unei discuții din 2023 cu candidatul republican la președinție, Vivek Ramaswamy, potrivit finance.yahoo.com.  

Deși a admis că este un susținător al cauzelor privind mediul, Musk nu s-a sfiit să critice giganții din lumea investițiilor care pun prea mult accent pe ESG. El s-a referit la BlackRock, cel mai mare administrator de investiții din lume, și la compania de brokeraj Fidelity Investments.

„Publicul este mințit… Dau și câteva nume aici: BlackRock, Fidelity… Vă cunosc și trebuie să le spuneți clienților că nu luați deciziile cele mai bune pentru acționari, pentru că asta se întâmplă”, a afirmat Musk.

Principalii manageri de active din lume iau tot mai mult în considerare factorii ESG atunci când își evaluează strategiile de investiții.

BlackRock, de exemplu, a pus accent pe includerea impactului schimbărilor climatice în deciziile de investiții și oferă o varietate de fonduri axate pe ESG. Vanguard și-a stabilit obiective corporative specifice pentru reducerea emisiilor de carbon și oferă atât fonduri indexate, cât și gestionate activ, ESG.

Fidelity a integrat criteriile ESG în procesele de investiții și oferă o gamă de produse axate pe ESG.

Potrivit previziunilor PwC, se așteaptă ca managerii de active la nivel mondial să-și crească, până în 2026, activele gestionate legate de ESG la 33,9 trilioane de dolari.

Când acești manageri de active dețin funcții în consiliul de administrație în companiile în care investesc, pot ajunge să influențeze și deciziile companiei.

Musk a anticipat câteva probleme majore decurgând din punerea tot mai mare a accentului pe principiile ESG.

„Marile firme precum BlackRock, Vanguard, toate par a se pregăti pentru cel mai mare proces de acțiune colectivă din istoria acestor procese, pentru că încalcă înțelegerea cu clienții lor și nu maximizează valoarea pentru acționari”, a afirmat miliardarul.

O industrie „care miroase a corupție”

Îngrijorarea lui Musk se leagă de obligațiile fiduciare pe care administratorii de active le au față de clienții lor. Însă Ramaswamy a afirmat că mulți dintre acești așa-numiți clienți sunt, de fapt, doar intermediari.

„Problema este că oamenii care le dau banii nici măcar nu dau banii lor. Acelea sunt fie fonduri de pensii, fie sunt intermediari precum consilierii de investiții din toată țara”, a subliniat candidatul republican.

Potrivit lui Ramaswamy, problema este în structura inerentă a sectorului financiar.

„Asta se întâmplă atunci când această industrie este atât intermediată, încât există atât de multe straturi în abordarea în cascadă [a managementului proiectelor], încât, de fapt, miros a corupție”, a afirmat acesta.

Elon Musk a fost de acord, subliniind: „Investitorul mediu este indus în eroare”.