ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele francez Emmanuel Macron îl conduce marți pe președintele chinez Xi Jinping în munții Pirinei, pentru a doua zi a unei vizite în timpul căreia Xi a dat puține semne că ar fi pregătit să ofere concesii majore în materie de comerț sau de politică externă, scrie Reuters, citat de hotnews.ro.  

Emmanuel Macron îl duce pe liderul chinez să ia masa de prânz în zona în care s-a născut bunica sa maternă, o regiune importantă pentru el din punct de vedere personal.

Consilierii președintelui francez au spus că acesta a decis să rupă pur și simplu protocolul pentru o șansă de a avea discuții directe față în față cu Xi, fără consilierii care îi însoțesc.

Macron și soția sa, Brigitte, i-au întâmpinat pe Xi și pe soția sa, Peng Liyuan, pe aeroportul Tarbes-Lourdes Pyrenees, pe o vreme rece.

Cei patru, însoțiți de traducători, vor mânca miel, brânză și plăcintă cu afine într-un restaurant tradițional aflat la înălțime, în munți, la aproximativ o oră de mers cu mașina de la aeroport.

Unul dintre principalele obiective ale lui Macron pentru această vizită este încercarea de a-l convinge pe Xi să reducă dezechilibrul comercial dintre cele două țări, cu un acces mai bun pentru firmele europene în China și mai puține subvenții pentru exportatorii chinezi.

Macron este cunoscut pentru încercările de a stabli relații personale în afara protocolului cu omologii săi, chiar și cu cei cu care nu este deloc de acord.

Companiile franceze și chineze au încheiat luni câteva acorduri, de la energie, finanțe și transporturi, în marja vizitei lui Xi, dar majoritatea au fost acorduri de cooperare sau angajamente reînnoite de a colabora și nu au existat tranzacții semnificative.

Speranțele europene privind o comandă de avioane Airbus care să coincidă cu vizita lui Xi par să fi fost spulberate, cele două părți convenind doar să extindă cooperarea. Surse din industrie spun că cele două părți poartă negocieri de luni de zile cu privire la o nouă comandă de avioane.

Cu toate acestea, producătorii francezi de coniac au devenit mai optimiști, marți, după ce Macron a observat o „atitudine deschisă” a Chinei față de o dispută comercială între cele două țări pe această temă.

Cadourile oficiale ale lui Macron pentru Xi au inclus coniacuri de la Hennessey LVMH.PA și Remy Cointreau RCOP.PA, deținute de LVMH, care se numără printre companiile franceze afectate de investigația antidumping a Chinei privind coniacul.

O sursă diplomatică franceză a declarat că China nu va impune taxe vamale pentru coniacul francez, în așteptarea anchetei. Xi nu a comentat acest lucru în timpul numeroaselor sale declarații publice de luni.

Discuții complicate pe tema relațiilor UE-China

Luni, Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au îndemnat pe Xi Jinping să asigure un comerț mai echilibrat cu Europa, însă liderul chinez a dat puține semne că ar fi dispus să ofere concesii majore.

Uniunea Europeană „nu poate absorbi supraproducția masivă de bunuri industriale chinezești care îi inundă piața”, a declarat von der Leyen după ce cei trei au purtat discuții la Palatul Elysee.

„Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-și proteja piața”, a spus ea, referindu-se la anchetele comerciale și la sancțiunile care ar putea urma. Relația dintre Europa și China este afectată de accesul inegal la piață și de subvențiile de stat chinezești, a spus ea.

Vorbind mai târziu alături de Xi, după ce cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în timpul zilei, au trecut în revistă trupele împreună și și-au strâns mâna în mod repetat în fața camerelor de luat vederi, Macron a declarat reporterilor: „UE are astăzi cea mai deschisă piață din lume, dar vrem să o putem proteja”.

Poziția mai asertivă a UE în ceea ce privește comerțul cu China se potrivește cu abordarea Washingtonului.

În timpul discuțiilor lor, care au avut loc cu ușile închise, Xi a fost de acord că fricțiunile economice și comerciale ar trebui abordate prin dialog, a declarat presa de stat chineză.

Dar el le-a spus, de asemenea, lui Macron și von der Leyen că problema supracapacității Chinei „nu există nici din perspectiva avantajului comparativ, nici în lumina cererii globale”, a precizat presa chineză.

Ulterior, el a declarat că China și Franța vor lucra la reechilibrarea comerțului de la vârf, dar a oferit puține detalii.