ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă Grecia nu va plăti la 30 iunie datoria de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), Fondul Monetar Internațional va considera imediat că scadența este depășită. Avertismentul a fost făcut de un purtător de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

"Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va notifica imediat boardul instituției în cazul în care nu se efectua plata", a precizat Gerry Rice. Declarațiile sale vor risipi probabil percepțiile unor analiști că o intrare a Greciei în incapacitate de plată nu va provoca imediat turbulențe în afara țării, consideră specialiștii.

Chiar dacă Grecia și creditorii par să se apropie de încheierea unui acord până la expirarea termenului limită, FMI nu va extinde calendarul plăților pe care trebuie să le efectueze autoritățile de la Atena, a precizat Gerry Rice, adăugând că instituția este de aceeași parte cu europenii în negocierile cu Grecia. transmite Agerpres.

Afirmațiile oficialului FMI vin pe fondul sporirii criticilor creditorilor internaționali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanților UE, BCE și FMI, Grecia riscând să între în incapacitate de plată și în cele din urmă să iasă din zona euro (Grexit).

Statele care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanțare suplimentară de la FMI și, în ultimă instanță, pot pierde statutul de membru al organizației.

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie și a anunțat că va cumula într-o singură sumă toate tranșele în valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.

Statul elen este presat de creditorii săi internaționali să adopte un pachet de reforme în schimbul unor noi fonduri care să îl mențină pe linia de plutire.