ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul de la Budapesta a reușit să se fofileze de la plafonarea de către Occident a prețului petrolului rusesc, stabilită de UE și țările membre G7 ca sancțiune împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Pe pagina sa de Facebook, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a anunțat:

„În cadrul negocierilor privind plafonarea prețului petrolului, ne-am bătut din greu pentru interesele Ungariei și până la urmă am reușit: Ungaria a fost exceptată de la plafonarea prețului petrolului. Încă o dată, am reușit să protejăm securitatea aprovizionării cu energie a țării noastre.”

În aceeași postare, șeful diplomației ungare a criticat măsura plafonării:

„E timpul ca la Bruxelles să se înțeleagă: măsuri ca acestea fac rău în primul rând economiei europene.”

Szijjarto a sugerat că, în locul plafonării prețului la petrolul din Rusia, mult mai utilă și mai rațională ar fi fost creșterea numărului de surse de aprovizionare cu energie, ceea ce ar duce la scăderea prețurilor.

Uniunea Europeană, G7 și Australia s-au înțeles să plafoneze prețul țițeiului brut din Rusia la 60 de dolari pe baril. Măsura ar urma să intre în vigoare din 5 decembrie.

Plafonul va interzice companiilor occidentale să asigure sau să finanțeze tancurile petroliere care transportă țiței din Rusia, decât dacă acesta a fost achiziționat la un preț mai mic de 60 de dolari barilul.

Măsura plafonării urmează să fie revizuită la fiecare două luni de zile.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că nu va mai aproviziona cu petrol țările care aderează la plafonare.

Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internationale de la Viena, a afirmat că decidenții vor ajunge să regrete măsura:

„Începând de anul acesta, Europa va trăi fără petrolul rusesc. Moscova a arătat deja în mod clar că nu va livra petrol țărilor care susțin acest plafon anti-piață. Așteptați-vă ca în curând UE să acuze Rusia că folosește petrolul ca pe o armă.”

De asemenea, Moscova a anunțat că va discuta în cadrul OPEC+ măsura plafonării și nu este exclus ca țările acestei organizații să decidă, ca răspuns, reducerea producției de petrol.

Ceea ce ar avea exact efectul invers: prețul petrolului pe plan mondial ar crește.

Pe de altă parte, ca și în cazul gazelor naturale, măsura nu va afecta prea grav economia rusă: marile țări importatoare de petrol – China și India – nu au aderat la plafonare.