ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vincent Lambert, francezul tetraplegic în vârstă de 42 de ani, aflat în stare vegetativă de aproape 11 ani, la spitalul din Reims, și al cărui caz a împărțit societatea franceză în două, a murit după ce medicii i-au scos tuburile prin care era hrănit, anunță BBC.

Medicii au suspendat încă de săptămâna trecută alimentarea și hidratarea artificială a bărbatului, după o hotărâre definitivă a celei mai înalte instanțe de apel din Franța.

Eutanasia este ilegală în Franța, dar medicilor le este permisă oprirea tratamentelor la pacienții cu afecțiuni terminale.

Cazul lui Vincent Lambert a împărțit țara în două, declanșând demonstrații pe străzile din Paris. A provocat însă și dispute și în rândul familiei acestuia, soția dorind ca Vincent să fie deconectat de la aparate, în timp ce părinții au luptat, pe toate căile legale, ca fiul lor să trăiască.

Nepotul său a spus că a murit la ora 08:24 (06:24 GMT) joi, la nouă zile după ce alimentarea și hidratarea au fost eliminate.

Părinții lui Vincent Lambert, care s-au luptat luni la rând pentru a-și ține fiul în viață, au susținut că nu mai pot face recurs la sentința Curții de Casație, declarând, luni, că s-au „resemnat” să accepte moartea fiului lor.

Cazul lui Vincent Lambert a readus în atenție dezbaterile pe tema opririi tratamentelor pentru pacienții aflați în stare vegetativă. În Franta, eutanasia și sinuciderea asistată sunt interzise, dar oprirea tratamentelor poate fi autorizată de lege în anumite situații.

În 2008, în urma unui accident de mașină, francezul a intrat în stare de comă vegetativă, din care a ieștit după scurt timp, pentru a ajunge într-un stadiu de „conștiență minimală” (exact ca Michael Schumacher). După cinci ani, în 2013, Clinica din Reims decide să oprească alimentarea cu hrană și hidratarea lui Vincent, având doar acordul soției, nu și al părinților. Sesizată de aceștia, CEDO constată în 2015 că decizia clinicii este conformă cu Convenția Drepturilor Omului.