ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul Statelor Unite a confirmat, joi, numirea Ginei Haspel la conducerea CIA, în ciuda rolului pe care aceasta l-a avut în programul administrației Bush de anchetare a teroriștilor, relatează BBC News.  Gina Haspel conducea deja CIA ca director interimar, după ce predecesorul ei, Mike Pompeo, a fost desemnat ca secretar de stat.


Cu 51 de voturi pentru și 45 împotrivă, aleșii au pus capăt unei bătălii politice legate de numirea primei femei la vârful CIA.

Gina Haspel are o experiență îndelungată de ofițer sub acoperire, după 33 de ani de carieră în cadrul CIA.
 
De aceea, candidatura sa a provocat polemici aprinse, pentru că ea este cea care a condus cel puțin o parte din 2002 o închisoare secretă a CIA în Thailanda, unde deținuți suspectați că făceau parte din Al-Qaida erau torturați frecvent.

Ei au fost supuși simulării înecului („waterboarding”), o tehnică ilegală potrivit codului militar, dar care se afla între cele autorizate de președintele George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie. Ele au fost interzise definitiv de succesorul său, Barack Obama.

Audiată săptămâna trecută de Comisia Informațiilor din Senat, însărcinată să-i valideze candidatura, ea a promis că, sub conducerea sa, CIA nu va relua acest program controversat de interogare.

Haspel a apreciat însă că programul a furnizat ”informații de valoare” în vederea împiedicării altor atentate.