ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite și-au proclamat dreptul asupra unui imens teritoriu din zona Arcticii și a mării Bering, pentru care au formulat pretenții și Rusia și Canada.

Este vorba de un teritoriu cu o suprafață de un milion de kilometri pătrați, adică a zecea parte din suprafața Statelor Unite, foarte probabil bogat în resurse naturale, scrie Bloomberg.

Departamentul de Stat a dat publicității o hartă cu limitele extinse ale platoului continental american, adică zona terestră aflată sub apele maritime ale unei țări până la o distanță de țărm de 200 de mile marine.

De asemenea, Statele Unite și-au proclamat limitele platoului continental și în Atlantic, Pacific și Golful Mexic.

În virtutea dreptului internațional, țările au drepturi economice asupra resurselor naturale situate pe fundul mărilor, în funcție de limitele platoului continental care le revine.

Aceste probleme sunt reglementate de Convenția Națiunilor Unite privind Dreptul Mărilor (CNUDM), pe care Statele Unite nu au ratificat-o.

În loc să ratifice CNUDM și să depună o cerere, SUA și-au delimitat unilateral platoul continental, proclamându-și dreptul asupra zonelor respective.

Acest gest al administrației Biden riscă să „provoace furia altor state”, consideră Rebecca Pincus, directoarea Polar Institute din cadrul Wilson Center de la Washington, citată de Bloomberg.

Rusia, Danemarca și Canada așteaptă de ani de zile ca revendicările lor asupra fundului marin din zona Arcticii să fie examinată de Comisia care se ocupă de Limitele Platoului Continental din cadrul ONU.

Rusia consideră Arctica drept o zonă strategică primordială, din punct de vedere economic și militar.

De aceea, gestul unilateral al Washingtonului ar putea fi privit de Moscova ca o sfidare directă la adresa sa.

Într-un comentariu privind anunțul Departamentului de Stat, Polar Institute arată:

„În lipsa aderării la CNUDM, aliații și adversarii Statelor Unite vor putea privi acest anunț ca pe o ocolire a regulilor și normelor de reglementare și de luare a deciziilor în domeniul maritim internațional. Ceea ce ar putea pune anumite probleme de cooperare în Arctica, de pildă, unde CNUDM este un principiu central de reglementare, dat fiind că cea mai mare parte din regiune este reprezentată de Oceanul Arctic.”