ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Facebook a închis 23 de pagini în Italia, printre care multe care susțineau partidele conservatoare aflate la guvernare, Liga, formațiunea vicepremierului Matteo Salvini, și Mișcarea Cinci Stele a vicepremierului Luigi di Maio.  Motivul: difuzarea de știri false și încălcarea altor reguli ale rețelei.

Survenită pe fondul temerilor conform cărora știrile false ar putea afecta campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, acțiunea a fost inițiată ca răspuns la o investigație întreprinsă de Avaaz, organizație civică globală, despre care presa italiană scrie că ar fi finanțată de George Soros. Este vorba de aceeași  Avaaz, pro migranți, care în 2018 făcea campanie pentru ca Salvini să nu fie votat. Presa italiană a dezvăluit în 2008 agenda globalistă a Avaaz, finanțată de magnatul american, și care ar fi încercat să influențeze alegeri din Italia, SUA, Canada, Franța, Marea Britanie, dar și pentru propaganda anti Assad.

„Am înlăturat o serie de conturi false și duplicate care încălcau politicile noastre privind autenticitatea, precum și mai multe pagini pentru schimbarea numelui acestora”, a anunțat luni, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Facebook.  Comunicatul mulțumește organizației Avaaz pentru semnalarea îngrijorărilor sale și subliniază că Facebook este ”focusat pe protejarea integrității alegerilor pe teritoriul UE și în lume".

La rândul său, Avaaz precizează într-un comunicat că paginile care au fost închise aveau în total 2,46 de milioane de urmăritori și erau folosite pentru a difuza știri false sau mesaje împotriva imigranților, a vaccinurilor sau evreilor.